Sabah gazetesinin internet sitesi, takip ettiği 8 seçim çalışmasıyla seçimlerin doğru ve güvenilir adresi haline gelen Cihan Haber Ajansı’na çirkin iftiralarda bulundu. 2002 genel seçimlerinden bu yana tam 6 seçim çalışmasında Cihan’la anlaşıp, Cihan’ın geçtiği seçim verilerini birebir okurlarıyla paylaşan sabah.com.tr’de yer alan asılsız haberle ilgili Cihan Haber Ajansı hukuki süreci başlattı.

İftira haberde, siyasetten medya dünyasına çok sayıda ünlünün övgüsünü kazanan Cihan’ın seçimlerde sandık sonuçlarını maniple edeceği ileri sürülerek, ajans hedef gösterildi. Haberde, Cihan Haber Ajansı Genel Müdür Yardımcısı Hakan İnce ve Ankara Temsilcisi Mustafa Kılıç'ın 2012'de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile yapmış olduğu ve tüm abonelere servis edilen özel haberde kullanılan fotoğraf da yeni çekilmiş gibi gösterildi.

Cihan, geride bıraktığı sekiz başarılı seçim organizasyonuyla çok sayıda medya organının güvenini kazandı. 2011 genel seçim sonuçlarını, Başbakanlık Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) yabancı basın mensuplarına Cihan aracılığıyla duyurdu. BYEGM, Cihan'dan aldığı verileri, Washington ve Brüksel'de oluşturacağı haber merkezleri ile Türkçe ve İngilizce olarak yabancı gazetecilere sundu.

Daha önce de, ABD ve İngiltere'de yapılan seçim sonuçlarını duyuran dünyanın en büyük arama motoru Google, Türkiye'deki seçim sonuçlarını Cihan aracılığıyla takipçilerine anlık olarak iletti. Başta TRT olmak üzere birçok medya kuruluşu, Cihan'dan aldığı verileri ekranlarına yansıtırken; ilk kez 150'ye yakın yerel televizyon da Cihan'ın geliştirdiği ekran yüzüyle seçim sonuçlarını izleyicilerine aktardı. Türk Telekom'un IPTV platformu olan TiviBu, düzenlediği seçim ekranına, Cüneyt Özdemir'in sunuculuğunda, Cihan'dan aldığı verileri taşıdı.

Zaman.com.tr, milliyet.com.tr, hurriyet.com.tr gibi önde gelen gazete internet siteleri ve 500'e yakın internet sitesi de okuyucularına Cihan'dan aktardığı verileri ulaştırdı. iPhone ve iPad kullanıcıları da, seçim sonuçlarını Cihan Haber Ajansı'nın grafik destekli programlarından takip etti.

Türkiye’de seçimin markası haline gelen Cihan Haber Ajansı (Cihan), siber ve fiziki saldırılara rağmen 2014 yerel seçimlerine de damgasını vurdu. Farklı kaynaklardan seçim sonuçları yayınlayan bazı medya kuruluşları, verilerin maniple edildiğini fark edince özür dileyerek tekrar Cihan’a dönüş yaptı. Çok sayıda medya kuruluşu Cihandan aldığı sonuçları ekranlarına yansıttı. İlçe seçim kurullarının açıkladığı veriler de, Cihan’ın yüzde 100’e yakın doğru sonuç verdiğini tescilledi.

Cihan Haber Ajansı’nın başarılı performansı, seçim güvenliğine ve Türk demokrasisine büyük katkı sağlıyor. 30 Mart’ta yedinci seçim organizasyonunun gerçekleştiren Cihan, her seçimde başarı çıtasını yükseltti.

Tüm saldırılara, engellemeler, tehditlere rağmen Cihan’ın deneyimli ekipleri, seçim sonuçlarını doğru ve tarafsız bir şekilde vermeyi başardı.

Cihan’ın seçim çalışmalarına medya dünyasından övgü gelmiş, ünlüler şunları söylemişti:

MEDYA YÖNETİCİLERİ 2011’DE ’IN BAŞARISINA ŞAPKA ÇIKARDI

Milletvekili Genel Seçimleri’nde Cihan’ın gösterdiği performans, medya yöneticilerinden tam not aldı. Seçimin ajans bazında galibinin Cihan olduğunu belirten yöneticiler, "Cihan Haber Ajansı’nın başarısı karşısında şapka çıkarıyoruz." ifadesini kullandı.

ATV Haber Genel Yayın Yönetmeni Erdoğan Aktaş, Cihan’ın doğru ve hızlı veri iletimi sağladığını belirterek, "Bu seçimin siyasi galibi AK Parti ise ajans bazında galibi de Cihan Haber Ajansı’dır." dedi. Ajansın gayretini takdirle karşıladığını ifade eden Aktaş, "Yüz binlerce sandığın olduğu bir ülkede sonuçlar dakika dakika ekranımızdaydı. YSK hatırladığım kadarıyla ilk kez 19.00’da kaldırdı yasağı. Bunun nedeni de Cihan Haber Ajansı’nın sonuçları hızlı bir şekilde aktarmasıdır. YSK bilinenin saklanmasına gerek duymamış olsa gerek. Katkısı olanları takdir ve tebrik ediyorum." diye konuştu.

Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni Yusuf Ziya Cömert ise şöyle konuştu: "Bu yıl Cihan Haber Ajansı bundan öncekilere göre daha başarılıydı. Zannediyorum bütün Türk medyasında Cihan Haber Ajansı’nın önceliği vardı. Bunu yakinen gözlemledim. Haberler en erken ve doğru, isabetli şekilde Cihan Haber Ajansı’ndan Türkiye’ye yansıdı. Biz de hem grup olarak, TVNet ve Yeni Şafak olarak bunu müşahede ettik."

Kanal 7 Genel Yayın Yönetmeni Nazmiye Yılmaz da sonuçların çok hızlı bir şekilde geldiğini ifade ederek, "Cihan'ın bu seneki hızı biraz daha değil, çok daha fazla oldu. Veriler o kadar hızlı aktı ki, hem çok erken başladı akmaya hem de çok hızlı aktı. Biz o verilerin sonuçlarını okumakta ve değerlendirmekte bile zorlandık diyebilirim. Süper bir iş çıkardı Cihan Haber Ajansı." ifadelerini kullandı.

Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk, “Gıpta edilecek muhteşem bir refleks sergiliyor Cihan Haber Ajansı. Cihan’ın bu hızı ve müthiş organizasyon yeteneği takdire şayan. Tebrik etmek lazım. Cihan Haber Ajansı’nın yaptığı iş büyük bir başarı." dedi.

SARILAR: , SONUÇLARIN GÜVENİRLİLİĞİNİ TEST ETTİĞİMİZ BİR AJANS

Cihan, seçimlerin demokratik ve şaibesiz bir şekilde geçmesine büyük katkı sağlayarak toplumun her kesiminden övgü aldı. Kanal D Haber Genel Yayın Yönetmeni Süleyman Sarılar, seçim sonuçlarını duyurma konusunda Cihan'ın deneyimini bildiklerini belirtti. 2002'den beri bütün seçim sonuçlarını Cihan'dan aldıklarını hatırlatan Sarılar, "Artık şunu biliyorum Cihan seçim sonuçlarını okumakta ve abonelerine iletmekte son derece deneyim kazanmış bir ekibe sahip. Dolayısıyla seçim sonuçlarının bizim açımızdan güvenirliğini test edeceğimiz bir ajans olarak görüyorum." dedi.

Hiçbir paniğe kapılmadığını ve yıllardır Cihan'ın sonuçlarına hep güvendiklerini kaydeden Sarılar, "Onlarla çalışmaya devam ettik, devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

DOĞAN ŞENTÜRK: ’IN SEÇİM SONUÇLARINA GÜVENİYORUZ

FOX TV Genel Yayın Yönetmeni Doğan Şentürk de, “Biz Cihan Haber Ajansı ile çalıştık. Yıllardır da Cihan Haber Ajansı’nın seçim sonuçlarına güveniyoruz. Bu yıl bir de Anadolu Ajansı vardı. Anadolu Ajansı bildiğim kadarıyla ilk kez böyle bir şey yapıyor. Dolayısıyla bu anlamda biz Cihan Haber Ajansı ile çalıştığımız için devam ettik. Fakat gördük ki çok farklı sonuçlar var. Hem Cihan Haber Ajansı ile hem Anadolu Ajansı ile çalışan kurumlar oldu sanıyorum. Onlar da kendi aralarında çok farklılıklar oldu. Herkes çok farklı sonuçlar verdi Türkiye’de. Ama ben üç aşağı beş yukarı bize gelen sonuçların, sonuçta ne olursa olsun, biz baştan kiminle çalışacaksak oradan gelen datalara inanmak durumundayız. Datalar yanlış da olsa, eksik de olsa doğru da olsa onu zaten baştan kabul ediyorsunuz yani o kurumla çalışarak. Ama gördüğüm kadarıyla hem Türkiye geneli açısından hem İstanbul hem Ankara hem diğer iller açısından doğru datayı verdiğimize inanıyorum. FOX olarak iyi bir yayın yaptığımıza inanıyorum. Hem sonuçlarıyla hem ekran enerjisiyle, hem grafiklerimizle hem de konuklarımızla son derece objektif. Bağlantılarımızla, canlı yayınlarımızla, zaman zaman her partinin temsilcilerine yaptığımız bağlantılarla çok objektif bir yayın. Çok memnunum, çok huzur içindeyim. Çok huzur içerisindeyim yani.” ifadelerini kullandı.

Cihan’a yönelik siber saldırıları çok garip karşıladığını anlatan Şentürk, “Cihan Haber Ajansı’nın yetkililerinin bize söylediği, zaman zaman siber saldırılar olmuş. Gerçi onun üstesinden geldiler diye düşünüyorum. Çok fazla aksaklık yaşamadık. Ama sanıyorum Cihan Haber Ajansı’nın genel merkezinde epey bir sıkıntılar yaşanmış. Bunu da görmek lazım, bu saldırıları kim yapıyor, neden yapıyor? Onu da çok garip karşıladım açıkçası. Bunlar olmaması gereken şeyler, bu dataları getiren insanların emeği var. O kadar insan ekmek kazanıyor. Ayrıca bu dataların iletildiği kanalların haber merkezlerinde bir sürü insanın geleceğini ilgilendiren, meslek kariyerlerini ilgilendiren şeyler.” şeklinde konuştu.

İŞLEYEN: BİZİ YANILTMADI

Milliyet.com.tr Genel Yayın Yönetmeni Ercüment İşleyen seçim gecesi Cihan’ın sonuçlarının doğru ve objektif olarak kendilerine ulaştığını ve okuyucularına aktardıklarını ifade etti. Cihan’a seçim gecesi yapılan siber saldırılardan haberdar olduklarını belirten İşleyen, “Tüm bu engellemelere rağmen Cihan’ın doğru sonuç vermesi bizi sevindirdi. Cihan bizi yanıltmadı. Biz Cihan’dan çok memnun kaldık. Gece, diğer yıllardan farklı olarak iki ajansı da okuyucuya aktardık. Takdiri kamuoyuna bıraktık.” dedi.

TRT Haber ve Spor Yayınları Dairesi Başkanı Ahmet Çavuşoğlu, 2011 seçimlerinin demokrasi tarihinde dönüm noktası olduğunu, millet iradesinin çok kısa bir sürede kamuoyuna duyurulması noktasında Cihan'ın başarısı tartışılmaz şeklinde konuştu. Cihan'ın bu alanda artık kendini ispatladığını dile getiren Çavuşoğlu, "Seçim yasakları kalkmadan önce saat 18.30'dan önce yüzde 20 oranında sonuç açıklayan Cihan, 19.30'a kadar bu oranı yüzde 80'lere çıkardı bu büyük bir başarıdır. Cihan'la çalışmaktan son derece memnunum. Türkiye büyük bir ülke. 50 milyon seçmenin sandık sonuçlarını anında iletmek müthiş bir organizasyon işi. Bunu Cihan başarıyla yerine getirdi.'' diye konuştu.

Kanal A Genel Yayın Yönetmeni Alper Tan, Cihan Haber Ajansı'nın seçimi farklı bir boyuta taşıdığını, aynı gün içerisinde seçim sonuçlarını kamuoyuna duyurduğunu kaydetti. Saat 8 itibariyle büyük bir oy oranının açıklanarak Cihan'ın büyük bir sürprize imza attığını dile getiren Tan, uluslararası camiada da gerçekleştirdiği projelerle Cihan'ın yine ön plana çıktığını söyledi.

HALUK İPEK: ÖNEMLİ HABERCİLİK GÖREVİ YAPTI

AK Parti Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Haluk İpek, Cihan Haber Ajansı'nın halk iradesinin sandıklara yansıması noktasında çok önemli habercilik görevi yaptığını kaydetti. Dünyada seçimlerini çok hızlı bir şekilde sonuçlanmasının demokrasi açısından önemine değinen İpek, bazı ülkelerde sonuçların 15 güne yakın bir zamanda sonuçlanabildiğini ama Türkiye'de sonuçların 2 saatte duyurulduğunu dile getirdi. İpek, gelişmiş demokrasi için önemli bir gösterge ifade eden bu durumda Cihan Haber Ajansı'nın rolünün büyük olduğunu belirtti.
Basın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya ise daha önceki seçimlerden farklı olarak Cihan'ın yabancı ve yerel basın için 4 farklı merkezde organizasyon yaptığının altını çizerek, "Güzel ve kaliteli bir hizmet oldu. Basın mensupları çok memnun kaldı. Bundan sonraki çalışmalar içinde büyük bir birliktelik sağlayacaktır bu başarı." şeklinde konuştu.

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Mustafa Kamalak, "Cihan, ilk sağlıklı sonuçları duyurdu, bu münasebetle tebrik ediyorum çalışmaların devamını diliyorum." dedi.