Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Veryeri, Akdeniz, Marmara ve Ege kıyılarında Akdeniz foklarının yaşadığını tespit ettiklerini söyledi. Veryeri, kıyılara yapılması planlanan 7 adet termik santral inşaatının herhangi birinin dahi 'Akdeniz Foku Yaşam Alanı'nda yıkıcı etkiler yapacağını belirtti.

Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ozan Veryeri, Beyoğlu’ndaki Richmond Hotel’de Akdeniz fokları ile ilgili basın açıklaması yaptı. Ozan Veryeri, Akdeniz foku tüm dünyada toplam 700, Türkiye’de ise 100 kadar olduğunu ifade etti.

MARMARA KIYILARINDA AKDENİZ FOKLARI TESPİT EDİLDİ

8 mağarada Akdeniz foku tespit ettiklerini söyleyen Ozan Veryeri, “Dünya’da nesli ileri derecede tehlike altına girmiş, korunma önceliği en üst seviyede olan bir deniz memelisidir. SAD–AFAG Marmara, Ege ve Akdeniz kıyılarımızda, dernek bünyesindeki uzmanları tarafından seçilen toplam 8 mağarada 2013, 2014 ve 2015 yıllarında Akdeniz foku ve yaşam alanlarını infra-red ışık kaynaklı kendinden harekete geçen kameralarla izlemiştir. Çanakkale’ye bağlı Karabiga Beldesi ve civarında 2014 Eylül ayından bu yana yapılan titiz ve zorlu çalışmalarda canlının bu alanı kuvvetle kullandığı belgelendi. Çalışmalar sürecinde Akdeniz foku varlığı mağara içi çekimleri, karadan gözlemler ve karadan farklı noktalarda video ve fotoğraf çekimleri ile tartışmaya mahal vermeyecek şekilde belgelendi.” diye konuştu.

TÜRKİYE DOĞAL DEĞERLERİNİ MUHAFAZA EDEMİYOR

Kıyılara termik santrallerin yapılması ekolojik yaşama yıkıcı etkisi olacağını savunan Veryeri, “Bölgenin Türkiye’de çok değerli ekolojik yaşam alanı olduğu farklı kaynaklarda da ifade edilmesine rağmen, üstün nitelikli doğal yaşam alanı geri dönüşü mümkün olmayacak şekilde tahribata maruz bırakılmaktadır. Güney Marmara’da yer alan Karabiga kıyıları 2 ay öncesine kadar 'Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahası' statüsünde iken ormanlık ve makilik alan bu statüden çıkartılmıştır. Akdeniz fokunun Türkiye’de korunması 'Ulusal Eylem Planında Akdeniz Foku Yaşam Alanı' olarak belirtilen kıyılarda yapılması planlanan 7 adet termik santral inşaatının herhangi birinin dahi alanda yıkıcı etki yaratacağını daha önceden SAD tarafından ilgili kurumlara teslim edilen kapsamlı bir raporla belirtmiştir.” şeklinde konuştu.

AKDENİZ FOKU YAŞAM ALANI HARİTADAN SİLİNDİ

ÇED planı doğrultusunda Akdeniz fokunun yaşam alanlarının haritadan silindiğini aktaran Veryeri, “ Karabiga ve Aksaz yerleşimleri arasındaki kıyılar Türkiye ölçeğinde çok önemli doğa ve deniz alanı özelliğindedir. Anlaşılmaktadır ki alanda haritalara işlenen 'Akdeniz Foku Yaşam Alanı' da harita ve lejantlardan yakın tarihte silinmiştir.” dedi.

ÇED RAPORLARINDA ŞUUR VE SORUMLULUKTAN UZAK KARARLAR ALINMAKTADIR

Termik santrallerin yapılması ve benzer projelerin inşası uluslararası sözleşmeler aykırı olduğunu savunan Veryeri, “Karabiga’da söz konusu termik santral ve benzer yapıda projelerin inşası üzerine süregelen çalışmalar inanmaktayız ki mevzuata ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Bir diğer ifadeyle mevzuata ciddi aykırılıklar vardır ve dolayısı ile yasadışı olduğu değerlendirilmektedir. SAD-AFAG, gerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gerekse Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın doğayı korumakla ilgili sorumluluklarını farkına varması gerektiğini düşünmektedir. Fiili duruma ve yasal düzenlemelere aykırı şekilde düzenlenmiş münferit ÇED raporlama süreçlerini temel alan, şuur ve sorumluluktan uzak plan kararları alınmaktadır.” ifadelerini kullandı.