Samsun’un İlkadım ilçesinde Osmanlı dönemine ait mezarların ve eserlerin bulunduğu Unkapanı Mezarlığı’nda kepçeyle yapılan çalışma tepki çekti.

Şeyh Seyyid Kudbettin Türbesi ve Camii’nin de bulunduğu mezarlıkta, İlkadım Belediyesi tarafından taşeron bir firmaya verilerek eski şadırvanın yıktırılarak yenisinin yaptırılmaya başlandığı çalışmada çok sayıda mezar tahrip edilirken ağaçlar da kesildi.
İlkadım Belediyesi, geçtiğimiz yıl Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen Şeyh Seyyid Kudbettin Türbesi ve Camii yanında bulunan şadırvanın restorasyonunu taşeron bir firmaya verdi. Firma, türbenin yanında bulunan ancak mezarların arasında kalan şadırvana ulaşmak ve çıkan hafriyatı taşımak için tarihi mezarlıktaki yürüyüş yolunu kepçe ile genişleterek, araçların gidebileceği bir yol açtı. Çalışmalar esnasında çok sayıda Osmanlı döneminden kalma mezarın zarar görmesi ve mezar taşlarının çevreye dağılması çevre sakinlerinin tepkisine sebep oldu.

Osmanlı dönemine ait mezarlar ve mezarlara ait işlemeli tarihi özelliği olan mezar taşların bir bölümü kırılırken, bir bölümü de kepçe yardımıyla moloz yığını haline getirildi. Sökülen eski şadırvanın molozları ve yeni şadırvanın derin açılan temel hafriyatı ise mezarların bulunduğu alana döküldü. Cami cemaati ve vatandaşların gözleri önünde gerçekleşen bu çalışmayı ilk etapta normal gibi gören vatandaşlar, asırlık ağaçların kesilmesi, mezarların ve mezar taşlarının tahrip edilmesi üzerine rahatsızlıklarını dile getirdi. Vatandaşlar, "Bir tarafta tarihi yapı restore edilirken diğer tarafta ise hem ağaçların kesilmesi hem de tarihi mezarların yok edilmesi tezat oluşturuyor." dedi.