Osmanlı Devletinde 17. yüzyılda etili olan Köprülüler ailesinin kurucusu Sadrazam Köprülü Mehmed Paşa'nın saraydaki ilk görevi neydi?

Sokullu mehmet paşa kimdir?

Kanuni Sultan Süleyman‘ın ilk yıllarında devşirildi, Edirne Sarayı’nda eğitildi, İstanbul’da Enderun‘a alındı, hazine ve has odada çalıştı, sırasıyla rikabdar, çukadar, silahtar ve kapıcıbaşı oldu.

Kanuni Sultan Süleyman, Sultan Ikinci Selim ve Sultan Üçüncü Murad devirlerinde sadrazamlikta bulunan Sokullu Mehmed Pasa 1506 yilinda Bosna civarinda Sokoloviç kasabasinda dogdu. Devsirme çocuklar arasinda Edirne sarayina getirildi. Türk ve Müslüman kültürü ile yetistirildi. Saraydan kapicibasilikla çikarak Barbaros Hayreddin Pasanin ölümü üzerine Kaptani Derya ve bir süre sonra Rumeli Valisi oldu. Bu siralarda ilk büyük basarisina, Tamesvar kalesinin fethi ile ulasti. Bu basari üzerine kendisine vezirlik verildi. 1561de üçüncü vezir iken, Kanuni Sultan Süleymanin torunu ve Sultan Ikinci Selimin kizi Esmehan Sultan ile evlendi. Ikinci Vezir iken Semiz Ali Pasanin ölümü üzerine, 1564te sadrazamliga getirildi.

Bu tarihden ölümüne kadar Osmanli devletinin idaresini elinde tuttu. Kanuni Sultan Süleymanin son seferi olan Zigetvar kalesi fethini, padisah öldükten sonra o idare etti. Kanuni Sultan Süleymanin yerine padisah olarak Sultan Ikinci Selimi tahta çikarmayi basardi. Bu padisah döneminde sürekli sadrazamlikta kaldi ve devlet islerini idare etti. Don ve Volga irmaklari arasinda bir kanal açma düsüncesini gerçeklestiremedi. Süveys Kanalini da açmayi düsünen Sokullu Mehmed Pasa, bu amacini gerçeklestirmek için Sudani zaptetti. Devlet teskilati içinde önemli düzenlemeler yapan Sokullu Mehmed Pasa, 1579 yilinda öldürüldü ve Eyüpte defnedildi.

SOKULLU MEHMED PAŞA

Kanuni Sultan Süleyman, Sultan Ikinci Selim ve Sultan Üçüncü Murad devirlerinde sadrazamlikta bulunan Sokullu Mehmed Pasa 1506 yilinda Bosna civarinda Sokoloviç kasabasinda dogdu. Devsirme çocuklar arasinda Edirne sarayina getirildi. Türk ve Müslüman kültürü ile yetistirildi. Saraydan kapicibasilikla çikarak Barbaros Hayreddin Pasanin ölümü üzerine Kaptani Derya ve bir süre sonra Rumeli Valisi oldu. Bu siralarda ilk büyük basarisina, Tamesvar kalesinin fethi ile ulasti. Bu basari üzerine kendisine vezirlik verildi. 1561de üçüncü vezirdi.