Beslenme diyet uzmanı Gizem Akgül, sütün protein, karbonhidrat, yağ, kalsiyum, A ve B grubu vitaminler ile fosfor içerdiğini, bu nedenle de süt ve süt ürünlerinin insan yaşamının her evresinde gerekli bir besin olduğunu söyledi.

Özellikle bir bebeğin dünyaya gelişi ile ilk tanıştığı besinin süt olduğunu hatırlatan Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, "Bebeğin doğumundan sonraki ilk 6 ay ihtiyacı olan tek besin anne sütüdür. Ayrıca çok besleyici olan süt, içerisindeki besin öğelerinin dengesi ile bireylerin daha uzun süre tok kalmasını sağlar. İçerdiği kalsiyum ile kemik yapısına katkı sağlarken kalsiyumun metabolizmayı hızlandırıcı etkisi de kilo kontrolünün sağlanmasında bireylere yardımcı olur." dedi.

Yetişkin bireylerin günlük kalsiyum ihtiyacının yaklaşık 1000 mg olduğunu söyleyen diyetisyen Akgül, "Kişi, günlük kalsiyum ihtiyacını 2 ile 3 porsiyon (200 ml-600 ml) süt ve süt ürünü tüketimiyle rahatça sağlayabilir. Vücudun kalsiyum ihtiyacı, gebelik, emzirme, çocukluk ve menopoz dönemlerinde değişkenlik göstermektedir. Yeterli ve dengeli yağ kaybının sağlanması için de kişiye özgü bir diyet programında mutlaka süt ve süt ürünlerine yer vermek gerekir." bilgisini aktardı.

'SOKAKTA SATILAN AÇIK SÜTLER TEHLİKELİ OLABİLİR7

Sütte çok çeşitli mikroorganizmalar bulunduğunu kaydeden Gizem Akgül, bunların bir bölümü insan sağlığına olumlu katkı sağlarken bir kısmının ise ölümlere bile neden olabileceğini belirtti. Türkiye’de satılan sokak sütlerinin sağım teknolojisine yeterli uygunluğunun olmaması, kayıt dışı üretim olması, sağım sonrası yeterli hijyenik şartların sağlanamaması gibi nedenlerle tüketiminin önerilmediğini ifade eden Akgül, fabrikalarda yapılan pastorizasyon ve UHT işlemleri sayesinde sütün içerisindeki mikroorganizmalardan arındırılarak besin öğesi kayıplarının daha aza indirgendiğini ve daha steril koşullarda bireylere sunulabildiğini anlattı.

İşlem görmemiş ürünlerin bireylerde hastalık riski oluşturması üzerine pek çok bilimsel araştırma yapıldığını anlatan Gizem Akgül, "Bireylerin beslenmelerinde hastalık yapan bakterilerden korunmaları için ısıl işlem görmüş süt ve süt ürünlerinin tercihi en sağlıklı seçim olacaktır." şeklinde sözlerini tamamladı.