İzmir'de bir kişinin, köpek ısırması şikayetiyle gittiği Ege Üniversitesi (EÜ) Hastanesi'nde bir hemşireye enjektör saplaması ve şiddet uygulaması, sağlık çalışanları tarafından protesto edildi. Hastanenin acil servisinde kuduz şüphesi bulunan hasta tarafından saldırıya uğrayan hemşire için bir basın açıklaması yapıldı. Türk Sağlık-Sen İzmir Üniversiteler Şubesi ile Sağlık ve Sosyal Emekçileri Sendikası (SES) tarafından acil servis önünde yapılan ortak açıklamada, acil servislerde yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekildi.

Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını belirten Türk Sağlık-Sen Üniversiteler Şube Başkanı Yasemin Zengin, “Her gün yaşanan şiddet olaylarında, yetkili tüm birimleri ve hastane yönetimlerini uyardık. Gereğini yapın, çalışma ortamlarını güvenli bir hale getirin, güvenlik önlemlerinin arttırın ve çalışanlarını koruyun dedik ancak görünen odur ki uyarılarımız, yaşanan tüm olaylara karşın dikkate alınmadı. Acile, acil çekidüzen verin dedik, ne yazık ki uyarılarımız her zaman olduğu gibi dikkate alınmadı ve 9 Eylül 2015'te gece nöbetinde bir hemşiremiz, hasta tarafından şiddete maruz kalmıştır.” dedi.

HEMŞİRELER SORUYOR

Kuduz şüphesi bulunan hastanın, acil serviste sağlık çalışanına saldırması hakkında bilgi veren Zengin, “Yaklaşık iki ay önce acil servise köpek ısırması nedeniyle müracaat eden hastanın takip ve tedavilerine başlanmış, aşıları yapılmış ve idame tedavilerinin devamı için de hasta, işlemleri bittikten sonra taburcu edilmiştir ancak iddialara göre hasta, taburcu edildikten sonra tedavilerini eksik bırakmış ve bulantı, kusma şikayetleriyle acil servise müracaat etmiştir. Hasta acil servise yattıktan sonra yoğun bakıma alınarak tedavileri ve tetkiklerine başlanmıştır. Bu sırada hasta, hemşireye saldırmış ve darp etmiştir. Hemşirenin yardım istemine, orada olan hekim müdahale etmiştir ve ne yazık ki tüm bu arbede esnasında hasta, görevini yapmaya çalışan hemşirenin ensesine, eline geçirdiği enjektörü saplamıştır. Sorumuz şudur: Acil servise müracaat eden, kuduz şüphesi tanısı ile yatırılan ve ajite olan hasta ile ilgili neden gerekli tedbirler ve yeterli güvenlik önlemleri alınmamıştır? Neden hemşirenin yanında ajite olan bir hastanın saldırgan bir tavrı olabileceği düşünülerek, personel desteği sağlanmamıştır? Hemşireye müdahale eden hekim olmasaydı, hemşirenin hayati tehlikesinin ne olacağı biliniyor muydu? Acilleri koruyan güvenlik görevlileri neredeydi ve neden acillerin personel ihtiyacı giderilmiyor? Yoğun bakım ünitesine, neden iki hemşire hizmet veriyor?” diye konuştu.

'OYUNA GELMEYECEĞİZ'

SES İşyeri Temsilcisi Erkan Batmaz ise eksikliklere rağmen var gücüyle çalışan sağlık çalışanlarının, artık çalışamaz hale geldiğini dile getirerek, “Sorumlusu, hastane yönetimleri ve AKP hükümetidir. Yıllarca vatandaşı sağlık çalışanına karşı kışkırttılar. Biz bu oyuna gelmeyeceğiz. Halkın karşısında değil, yanında olacağız. Bu anlayıştan vazgeçin. Sağlıkta şiddete karşı caydırıcı önlemler alın.” dedi.

Sağlık çalışanları, açıklamanın ardından hasta tarafından şiddete maruz kalan Hemşire Aysun Erdoğan'a çiçek vererek, geçmiş olsun dileklerini iletti.