Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesine bağlı Yumaklıcerit Mahallesine 19 yıl önce Sağlık Ocağı olarak hizmete açılan Aile Sağlık Merkezi, doktor ve hemşire yetersizliği nedeniyle 2 yıldır hizmet vermiyor.

İlçe merkezine 30 kilometre uzaklıktaki 4 bin nüfuslu yerleşim yerinde, 1996 yılında hizmete açılan 3 katlı sağlık ocağı binasında 2 kat lojman, bir kat ise hizmet alanı olarak kullanılıyor. Geçtiğimiz günlerde kalorifer sistemi de yenilenen merkez, sağlık personeli bulunmadığı için bölge halkına hizmet veremiyor. Hasta ve yeni doğan bebeklerin aşıları için ilçeye gitmek zorunda kaldıklarını ifade eden Yumaklıcerit sakinleri, aile hekimliği sistemi nedeniyle ilçedeki sağlık merkezlerinde de sorun yaşadıklarını dile getirdi.

'DOKTOR YOK, İĞNE VURDURAMIYORUM'

Doktorun yazdığı iğneleri mahallelerinde doktor veya hemşire olmadığı için vurduramadığını bu yüzden aldığı ilaçları çöpe atmak zorunda kaldığını belirten Zekeriya Kurtgöz, şunları söyledi: "Bizim burada sağlık ocağında doktor yok. Biz çoluk çocuk Pazarcık’a doktora gidiyoruz. Doktor bana 5 tane iğne yazdı ben bu 5 iğneleri vurdurmak için araba tutmam gerekiyor, bir iğne 100 liraya mal oluyor tekrar bu iğneyi vurduramıyorum, bu iğneyi tekrar kaldırıp çöpe atıyorum. Burada doktor yok, imkanım yok, burada doktor olmayınca iğne vurduramıyorum. Ne hemşiresi ne doktoru var biz çok büyük sıkıntı yaşıyoruz. Yatalak bir hastam var, bir serum takılacak takan yok, onlar da işte burada, isterlerse gelsinler baksınlar. Kocaman 600 hane bir köyün bir doktoru olmaz mı? Bütün sıkıntılarımız problemimiz budur, bir de Büyükşehir olduk, ne güzel oh bir adam buraya gelemiyor, efendim doktor yok, Türkiye’de doktor mu yoktur."

'EN UFAK BİR ŞEYDE PAZARCIK’A GİTMEK ZORUNDA KALIYORUZ'

Yumaklıcerit Mahallesi'nde yaşayan Mehmet Topalca, ilçeye gittiklerinde sağlık merkezlerindeki doktorların kendileriyle ilgilenmek istemediğini öne sürerek şöyle konuştu: "Çocuğumun rahatsızlığı sebebiyle Pazarcık 3 Nolu sağlık ocağına gittik. Doktorlar muayene etmediler, Aile Toplum Sağlığı Merkezine gönderdiler, bizi oraya gittik orada da doktorlar, hemşireler yine bize 'doktorunuz yok mu, niye buraya geliyorsunuz?' gibi şeyler söylediler. Biz doktorumuz olmadığından mahalle olarak çok mağduruz, 2 yıldan beri doktorumuz yoktur, en ufak bir şeyde Pazarcık’a gitmek zorunda kalıyoruz. Gittiğimiz zaman bir ilgi alaka görmüyoruz, buraya bir doktor bir hemşire sağlık görevlisi gönderilse çok iyi olur. Bunun için yetkililerden gereken neyse talep ediyoruz. Kış döneminde soğukların artmasıyla grip salgının çoğalması vatandaşı sıkıntıya sokmakta mahallemize doktor ve sağlık ekibi gönderilmesini istiyoruz."

Mahallelerinde bulunan sağlık merkezinde görevlilerin bulunmaması nedeniyle sağlık eğitimi almamış kişilerin iğne yapmak zorunda kaldığına dikkat çeken Mehmet Topalca, yetkililerden soruna çözüm bulmalarını istedi.