Sağlık-Sen SASAM Enstitüsü tarafından düzenlenen Halk Sağlığı Günleri Sağlık Okuryazarlığı Sempozyumu Ankara’da başladı.

Rixos Otel’de yapılan sempozyuma Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş katıldı. Sempozyum 5 oturumda yapılacak ve iki gün sürecek. Sempozyum sonrası bir sonuç bildirgesi hazırlanacak ve kamuoyuna açıklanacak. Sempozyumda konuşan Memiş, Halk Sağlığı Günleri’ni her yıl farklı bir temayla ele almak istediklerini, bu yılki etkinliği ‘Sağlık Okuryazarlığı Araştırması’ temelinde gerçekleştirdiklerini söyledi. Yaşam boyu sağlık hedeflerine öncülük etmek istediklerini dile getiren Memiş, “Sağlık hizmetlerini hem halk hem de sağlıkçılar için en nitelikli koşullara ulaştırmak. Bu hedeflere hizmet etmesi amacıyla 2014 yılında SASAM Enstitüsü’nü kurduk.” diye konuştu.

Şiddet başta olmak üzere artan iş sağlığı riskleri, iş yükü, mesleki tükenmişlik gibi sorunları başa çıkılamaz hale getiren en temel olgunun, sorumluluk bilincinden uzak ve kışkırtılmış sağlık hakkı algısı olduğunu düşündüklerini söyleyen Memiş, “İnsanımızdaki sağlık hizmetini normalleştirecek bir politik kararlılığa ihtiyaç olduğuna inanıyoruz. Bu noktada, bireysel, sektörel ve toplumsal düzeyde halk sağlığını önceleyen bir sosyalizasyon hedefliyor isek, mutlaka bu hedefe siyaset kurumu liderlik etmeli, özellikle halka dönük mesajlar boyutuyla sağlığı siyaset üstü bir konu olarak gündemine almalıdır.” dedi.

'KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ YENİDEN REVİZE EDİLMELİ'

Bu denli önemli bir alanda stratejik hedefleri ve eylem planlarını taşıyacak güçlü sağlık alt yapılarının oluşturulmasının mecburiyet olduğunu söyleyen Memiş, “Koruyucu sağlık hizmetlerini gerçekten de yeniden revize etmemiz gerekiyor. Ancak bunu yaparken aile hekimlerine farklı yaptırımlarla onları sisteme küstürecek adımları atmak yerine sahanın gerçeklerini yeniden gözden geçirmek için bakanlığımızın bu noktada daha hassas davranması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı’ndan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarını motive ederek halkımız için ulaşılabilir ve tercih edilebilir hizmet sunumunun yollarını aramasını bekliyoruz.” şeklinde konuştu.