CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, Sağlık Bakanlığı'nın yetim ilaçlar konusunda bir politikası olmadığını belirterek, 12 yıldır bununla ilgili bir politika geliştirmemenin affedilir bir durum olmadını söyledi. Yetim hastalıkların ilaçlarının 12-13 yıl uğraşılarak, 1 milyar Avro harcanarak üretilen ama koca ülkede 200-300 kişinin kullandığı ilaçlar olduğuna dikkat çeken Özel, Sağlık Bakanlığı ve SGK'nın akıl almaz uygulamaları yüzünden, fiyatı yüzünden yetim kalan ve Türkiye'ye gelmeyen ilaçların kabul edilebilir bir şey olmadığını vurguladı.

Yetim ilaçlar, "Tedavi edilmesi amaçlanan ama çok nadir hastalıklar olduklarından, küçük pazar boyu, sponsorların ürünün araştırma ve geliştirilmesine yatırdıkları sermayeyi amorti etmelerine izin vermeyeceği için normal pazarlama koşullarında sponsorların geliştirme konusunda isteksiz olduğu ilaçlar." olarak tanımlanıyor. Eczacı bir milletvekili olan Özgür Özel, Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine yetim ilaçlarda yaşanan sıkıntıları anlattı.

"YETİM İLAÇ VE YETİM HASTALIKLAR KONUSUNDA BİLİNÇ EKSİKLİĞİ VAR"

Türkiye'de yetim ilaç, yetim hastalıklar ve bununla ilgili bilinç eksikliği olduğunu ifade eden Özel, "Türkiye'nin yetim ilaç ve yetim hastalıklar politikası yok. Bu önemli bir tehlike ve önemli bir sıkıntı. Her geçen gün duyduğumuz ilaçsız kalan hastalar konusu burdan kaynaklanıyor. Yetim hastalıkları; 10 bin kişide bir kişinin yakalandığı hastalıklara yetim hastalıkları diyoruz; hastasına yetim hasta diyoruz. 200 bin kişiden bir kişide görülen hastalıklara da ultra yetim hastalıklar ve ilaçlarına da ultra yetim ilaçlar deniyor. Türkiye'de Sağlık Bakanlığı'nın en zayıf olduğu, üzerinde hiç politika geliştirmediği, hazırlık yapmadığı konu. 12 yıl boyunca bu konuda bir arpa boyu yol alınmış değil. Bu işten başına gelenler rahatsızlık duyuyorlar. Manisa benim seçim bölgem. 1,5 milyon kişide sadece 7 hastada oluyor. Bu ilaçlar, ilaç firmaları tarafından yeterince hasta olmadığı için bunlarla ilgili ilaçların geliştirilmesinde sıkıntı var. Türkiye ve dünyada satışında sıkıntı var. Bununla ilgili birileri ilaç geliştirse dahi o ilacı alıp da pazarlamak, bu ilacı üretmek hastalara ulaştırmak, kimse için kârlı değil. Bu ilaçlara da yetim ilaçlar diyoruz." diye konuştu.

"TÜRKİYE'DE FİYATINDAN YETİM DÜŞMÜŞ İLAÇLAR VAR"

Dünyada bu iki tanımın dışında Türkiye'de bir de fiyatından yetim düşmüş ilaçlar olduğuna dikkat çeken Özel, şöyle devam etti: "AKP'nin sağlık politikalarından dolayı, ilaçların fiyatlarını ucuzlatacağım derken, 5-6-10 liralık bir ilacı 1 liraya satmaya firmayı zorlaya zorlaya, firma bu ilacı üretmemeye başlıyor. Geçtiğimiz senelerde deposilin ilacı vardı. Herkes kalp kapakçıklarındaki iltihaplar için küçücük çocuklar Türkiye'de deposilin bulamamıştı. Kanser ilaçlarında çok ciddi sıkıntılar oluyor. Çünkü kurdan dolayı firmaların sorunları var, aşırı fiyat baskısından dolayı sorunlar var. İlacın fiyatından dolayı yetim düşmesinde devletin politikasının sıkıntısı var. 10 Ocak gününden beri epilepsi ilacı, bu yetim ilaç değil, fiyatı aşırı düşürüldüğü için fiyatından dolayı yetim kalan bir ilaçtan bahsediyoruz. Fiyatı 10 lira olsa bu ilacı üreten üretecek, getiren getirecek, dağıtan dağıtacak, satan satacak, alan alacak. Ama fiyatı 1 lira 40 kuruşa zorla indirildiği için firmanın itirazına rağmen bu ilacı kimse üretmiyor, getirmiyor, dağıtmıyor, satmıyor. Böyle olunca küçücük çocuk üst üste nöbet geçiriyor. Bunu hangi vicdan kabul edebilir. Bir ilaç 10 lira olsa ne olur 1 lira olsa ne olur bu ilaç. 10 lira bugün bir paket sigara parasıdır. Sağlık Bakanlığı sigara ile mücadele ediyor. Bu ilacı çocuk 20 gün boyunca içecek. Bunu 10 lira yapsanız ne olur 1,5 lira yapsanız ne olur, bu çocuğun sırtından 8 lira para kaybetseniz ne olur kaybetmeseniz ne olur?"

"HERKES YETİM HASTA OLABİLİR"

Sağlık politikalarıyla ilgili bu acımasız durumdan inanılmaz derecede rahatsız olduklarını söyleyen Özel, "Her sene Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nun muhalefet şerhine yazıyoruz. Türkiye'nin, fiyatından dolayı yetim düşen ilaçlara çözüm üretmesi lazım. Türkiye'nin yetim ve ultra yetim ilaçlarla ilgili bir politikası olması lazım. Almanya'nın, Danimarka'nın, Arabistan'ın, İran'ın var. Aklınıza gelmeyecek ülkelerin yetim ilaç politikası var, Türkiye'nin yetim ilaç politikası yok. Bir insanın çocuğunun yetim hastalığına yakalanması demek, o insanın milli piyango gibi bir şeyin en kötüsünün başına isabet etmesi demek. O aileleri dertleriyle başbaşa bırakamayız. O yükü toplum olarak birlikte kaldırmak zorunda kalabiliriz. Yarın doğacak çocuğumuzda veya herhangi birimizde yarın yetim bir hastalık tespit edilebilir. Bunların yüzde 90'ı kalıtsaldır, aileden geçer. Bu kötü piyango isabet ettiğinde devletiniz sizi kaderinizle başbaşa bırakmamalıdır." şeklinde konuştu.

"AKP İNSANLARIN SAĞLIĞIYLA OYNUYOR, SAĞLIĞA ZARARLIDIR"

"Yetim hastalıkların ilaçları, 12-13 yıl uğraşılarak, 1 milyar Avro harcanarak üretilen ama koca ülkede 200-300 kişinin kullandığı ilaçlar bunlar." diyen Özel, şöyle devam etti: "Her an yetim bir hastalığa sahip olduğunuzun ya da doğacak çocuğunuzun yetim bir hastalıkla karşı karşıya olabileceğinizin ve onun yetim bir ilaca ihtiyaç duyduğunu bilmeniz lazım. 12 yıldır bununla ilgili bir politika geliştirmemek affedilir bir durum değildir. Bugün gelinen noktada Sağlık Bakanlığı ve SGK'nın akıl almaz uygulamaları yüzünden, fiyatı yüzünden yetim kalan ve Türkiye'ye gelmeyen ilaçlar kabul edilebilir bir şey değildir. Sağlık Bakanlığı, sağlığı yönetmek yerine artık vatandaşın sağlığıyla oynar hale gelmiştir. İnsanlar 1,5 liralık ilaç yüzünden günde 10 kere nöbet geçiren sara hastası çocuk, bu çağın görüntüsü olamaz... AKP insanların sağlığıyla oynuyor, AKP sağlığa zararlıdır."