HDP Mersin milletvekili adayı AK Parti Kurucusu Dengir Mir Mehmet Fırat iktidar mensuplarını batıda milliyetçilik doğuda ise din istismarcılığı yapmakla suçladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, Kur'an-ı Kerim'i ve Kâbe'yi miting meydanlarında siyasete alet etmelerini eleştiren Fırat Selahattin Demirtaş'ı yedirtmek için türlü 'şeytanlıklar' yapıldığını öne sürdü.

Fırat seçim çalışmaları kapsamında Van’dan göç ederek Mezitli'ye yerleşen vatandaşlarla bir araya geldi. Fırat buradaki konuşmasında, “Türkiye halkının birliğini ve beraberliğini gören AKP iktidarının halkların önünü kesmek için, yine halkın içinden yetişmiş olan Selahattin Demirtaş gibi değerli bir siyasetçiyi yedirtmek için her türlü melanet ve şeytanlığı kullandığını kaydetti.

'DİNİ SİYASETE ALET ETMEK GÜNAHTIR, HARAMDIR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu'nun Kur'an-ı Kerim'i ve Kâbe'yi kirli politikalarına alet etmekten bile çekinmediklerini anlatan HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat, Erdoğan’ın Kürtçe mealli Kur'an-ı Kerim'i miting meydanlarda havaya kaldırdığını hatırlatarak şöyle devam etti: “Buna rağmen eğer Diyanet İşleri Başkanlığı, Kürt halkına gerçekten hizmet için Kürtçe meal yaptıysa, o zaman herhalde bundan sonra hutbeler ve vaazlar da Kürtçe okunmalıdır. Eğer bunu yapmıyorlarsa, o zaman dini siyasete alet ediyorlardır ki bu da günahtır, haramdır” ifadelerini kullandı.

Dili üzerinde halen yasaklar olan bir halka, Kürtçe Kur'an meali gösterilmesinin, Kürt halkını saf ve aptal yerine koymakla eşdeğer olduğunu kaydeden Dengir Mir Mehmet Fırat, şöyle konuştu: “Eş Genel Başkanımız Sayın Demirtaş'ı kast ederek, 'Bunlar Kâbe’nin yerini bilmez' diyorlar. Müslüman olarak bizler, Kâbe’nin yerini onlardan çok daha iyi biliyoruz. Eğer kendilerinde bir noksanlık var ise ki, bence var, gelsinler medreselerimizde, Seydaların önüne oturup diz çöksün, İslamiyet nedir, orada öğrensinler. Bu konuşmalarının aynısını Batıda, Ankara'da, Balıkesir'de, İstanbul'da yapmıyorlar. Oralar da ise 'tek din, tek devlet, tek bayrak, tek millet' diyorlar. Türkiye’nin batısında milliyetçilik yapacaksın, doğusunda din istismarcılığı yapacaksın. Bunu kabul edebilmek mümkün değil.”