Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi Diyetisyeni Filiz Parlatır, Ramazan ayında daha sağlıklı oruç tutulabilmesi için mutlaka sahura kalkılması gerektiğini vurguladı.

Oruç tutmanın vücut dengesinde bir takım değişiklikler yapabileceğini ifade eden Diyetisyen Filiz Parlatır, Ramazan ayının gelmesine bağlı olarak beslenme şeklinin ve öğün sayısının değiştiğini hatırlattı. Gün boyunca besin tüketmemeye bağlı olarak kan şekerinde düşme, aniden çok besin tüketilmesi sonucunda da ani tansiyon yükselmeleri ve mide, bağırsak rahatsızlıkları yaşanabildiğini anlatan Parlatır, bu gibi sıkıntıları en aza indirmek adına sahura mutlaka kalkılması uyarısında bulundu.

Parlatır, sahur için en ideal beslenme şeklinin, kahvaltı tüketimi olduğunu söyledi. Haşlanmış bir yumurta ve az tuzlu peynirin hem protein gereksinimini karşıladığını, hem de tokluk sağladığını anlatan Parlatır, “Tüketeceğimiz besinlerin çok tuzlu olmamasına dikkat etmeliyiz. Zira gün içinde çok susayabiliriz, mutlaka tokluğu sağlaması için 2-3 dilim kadar -mümkünse tam tahıllı- ekmek tüketmeliyiz. Çorba tüketmek de hem bağırsakları çalıştırır, hem de tokluk sağlar.” ifadelerini kullandı.

Sahurda çok tatlı şeylerin tüketilmesinin insülin salınımını arttırdığı için daha çabuk acıkılmasına neden olduğunu ifade eden Parlatır, tatlı yerine kuru meyvelerin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.