Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi Çocuk Gastroenterolojisi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Halil Kocamaz, ergenlik döneminde ebeveyn otoritesinin azalması ve ev dışında geçirilen zamanın artması dolayısıyla ergenlerin beslenme alışkanlıkları ve gıda çeşitliliğinin de tamamen değiştiğini söyledi. Günün en önemli öğünü olan kahvaltının, ergenlik döneminde sıklıkla ihmal edildiğini belirten Kocamaz, "Sağlıksız besinlerle geçiştirilmektedir. Diğer ana öğünlerde ise fastfood türü besinler yenilmekte ve sebze, meyve tüketimi bu yaşlarda azalmaktadır. Ergenlerde besinlerin eksikliği, aşırı tüketilmesi ya da alınan besinlerin dengesiz dağılımı nedeniyle ortaya çıkan birçok hastalık gibi reflü hastalığı da sık görülmektedir. Mide içeriğinin yemek borusuna, yutağa ve hattâ ağıza kadar geri gelmesi, reflü olarak tanımlanmaktadır.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Kocamaz, ergen yaş grubunda reflünün göğüs arkasında yanma, ağza acı su gelme, ağrılı yutma, kanlı kusma, sindirim sisteminden kanama, bulantı, iştahsızlık, astım benzeri yakınmalar, tekrarlayan üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, ses kısıklığı, boğazda kaşıntı hissi gibi çok çeşitli yakınmalarla belirti verdiğini ifade etti. Reflü tanınıp tedavi edilmezse istenmeyen ciddi hastalıklara yol açabildiğini vurgulayan Kocamaz, "Hastalığının teşhisinde, hastanın hikayesiyle birlikte özel bir kateter yardımıyla 24 saat süresince yemek borusundan asit ölçümü yapılması, impedans yöntemi, endoskopi ve endoskopik biyopsi gibi çok farklı yöntemlerden yararlanılmaktadır." diye konuştu.

Reflü tedavisinde yaşam tarzı değişikliklerinin çok önemli olduğunu vurgulayan Halil Kocamaz, "Reflüsü olan okul çağı ve ergen dönemindeki çocuklar sık ve az miktarda beslenmeli, karın ve mide üzerine baskı yapacak sıkı kıyafetler giymemeli, uyumadan en az iki saat önce beslenmeyi durdurmalı, besin değeri olmayan yüksek şekerli sıvılar tüketmemeli ve fastfood tarzı beslenme yerine, sağlıklı ev yemekleri tüketmelidir. Aileler, çocuklarına sağlıklı sofralar hazırlayarak bu konuda yardımcı olabilirler." şeklinde konuştu.