Sağlıkta şiddet olaylarının önüne geçebilmek amacıyla Bursa Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği uyarı afişi hazırladı.

Hastane panolarına asılan afişlerde, şu ifadelere yer verildi: “Savcılığa suç duyurusunda bulunmak zorundayız! Sağlık personeline karşı işlenen suçlar ile ilgili 28.04.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan Yönetmelik gereği Sağlık Personeli şikâyetçi olmasa dahi hastane yönetimince savcılığa suç duyurusunda bulunulması zorunludur. Sağlık çalışanlarına karşı sıklıkta görülen ve suç unsuru taşıyan davranışları ve Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) karşılıklarını dikkatinize sunuyoruz.”

SUÇ VE CEZA

Buna göre, TCK’nın 106. Maddesine göre ‘Tehdit’ suçunun 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezası, 125. madde ‘Kamu Görevlisine Hakaret’ suçunun 1 yıldan 2 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası, 152. madde ‘Kamu Malına Zarar Verme’ suçunun 1 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası, 86. madde ‘Kasten Yaralama’ suçunun 1,5 yıldan 4,5 yıla kadar hapis cezası, 87. maddede ise ‘Ağır Yaralama” suçunun 4 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı belirtildi.

TCK 34. maddesine göre suçun alkol ve uyuşturucu madde etkisi ile işlenmesinin cezada indirim sebebi olmadığı ifade edildi.