Samsun Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Hastanesi’nde görevli Göğüs Cerrahisi Uzmanı Operatör Doktor Kamil Furtun'un silahlı bir saldırı sonucu öldürülmesi üzerine doktorlar bugün işbaşı yapmadı. Aciller hariç göreve gitmeyen doktorlar gerekli önlemi almayan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nu istifaya çağırdı.

Tüm yurtta olduğu gibi Bursa’da da hizmet vermeyen doktorlar, düzenledikleri eylem ve basın açıklaması ile sağlıkta şiddetin son bulmasını istedi. Türk Tabipleri Birliği tarafından alınan karar doğrultusunda 1 Haziran'da, bugün hastanelere gitmeyen doktorlar, 'Yastayız - isyandayız!' dedi. “Yüreğimiz acı ve öfke dolu. Meslektaşımızın görev yaptığı hastanede hunharca katledilmesini nefretle kınıyoruz.” diyen doktorlar, toplumdan da bu konuda kendilerini anlayışla karşılamalarını istedi.

Sürekli şiddete uğrayıp, dövüldükleri ve vuruldukları hastane binalarına girmek istemediklerini belirten doktorlar sabah saatlerinde Muradiye Devlet Hastanesi bahçesinde eylem yaptı. Ölen arkadaşları anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nı okuyan doktorlar yaptıkları basın açıklaması ile ilgilileri göreve çağırdı.

'BU GÜN İŞTE DEĞİL, EYLEMDEYİZ'

Doktor Kamil Furtun’un öldürülmesini şiddetle kınayan Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Aydın, “Uyardık, artık yeter dedik sağlıkta gün be gün artan şiddete karşı duymadılar. Acil taleplerimizi ilettik görmezden geldiler. Türk Ceza Kanununa ek maddeler önerdik yok saydılar. Bakanlık bizimle alay eder gibi şiddete karşı tedbir diye hasta ve çalışan tuvaletlerini birleştirdi. Sonunda yine geç oldu ve bu gün Kamil Furtun arkadaşımız aramızda değil.” dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun 'Olayın arka planına bakıyoruz.' sözlerini hatırlatan Ertuğrul Aydın, şunları söyledi: “Bu cinayette katil kadar sorumluluğu olanlar ‘Ben doktora iğne yaptırmam, doktor bir iğne yapar adamı felç eder icabında’ diyenlerdir. ‘Doktor efendi dönemi bitti’ diyenlerdir. ‘Doktorların eli hastaların cebinde, doktor efendi mani peşinde’ deyip miting meydanlarında vatandaşa sağlıkçıları yuhalatanlardır.” şeklinde sert çıktı.

Bursa Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Aydın, “Bütün halkımıza, bütün hastalarımıza, hekimlere, sağlık çalışanlarına sahip çıkmaya, 1 Haziran 2015 Pazartesi günü hastanelere, sağlık kurumlarına muayene olmak için değil, sağlıkçılara destek olmak için gelmeye çağırıyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.

VATANDAŞTAN DOKTORLARA DESTEK

Bu arada hastaneye gelip de muayene olamayan vatandaşlar buna rağmen sağlıkta şiddeti kınayıp doktorlara destek oldu. Hastaneye gelmesine rağmen tedavi olamayan Nazife Şentürk, “Doktorlar şiddete maruz kalmasınlar, onlardan fayda görüyoruz biz. Her gün doktordayız, onlar olmasa biz nereye gideceğiz. Bu gün geldik ama tedavi olamadık eve gideceğiz.” dedi.

Hastaneye gelmesine rağmen muayene olamadığını belirten Yasemin Kaçmaz da, “Bize bir saat önce sıra verildi ama bir saat sonar doktorların grevde olduğunu öğrendik. Bugün doktorlar grevdeymiş. Bende öncelikle doktorlara şiddeti kınıyorum, onu yapanın da cezalandırılacağından eminim.” şeklinde konuştu.

Hastane önünde toplanan doktor ve sağlık çalışanları; “Sağlıkta şiddet sona ersin”, “Sağlıkçıya bakmayan bakan istifa” şeklide slogan attı.