Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, sahiplerinin sağlıklı besleyemediği evcil hayvanlarda kanser patlaması yaşandığını söyledi.

Yıldız yaptığı açıklamada, özellikle insanlarla birlikte yaşayan köpeklerde kanser vakalarında büyük artış olduğunu belirtti. İnsanlar gibi hayvanlarında kötü ve sağlıksız beslenme sonucu kanser hastalığına yakalandığını belirten Yıldız, "O kadar çok kanser hastası köpekle karşılaşıyoruz ki bu endişe verici bir durum. Üstelik bu hayvanların büyük bir kısmı sahipli. Kötü beslenme, gıdaların genetik yapısının bozulması, katkı maddeleri, gıda koruyucuları, evcil hayvanları da kanserin pençesine düşürüyor. Buradan hayvan sahiplerine çağrıda bulunuyoruz lütfen evcil hayvanlarınıza sağlıklı gıdalar verin." dedi.

En son sahipli bir kanser hastası bir köpeğin memesinden ameliyatla 1,5 kilogram kanserli tümör çıkardıkları bilgisini veren Yıldız, "Kanser hastası köpek Sapanca’da, Sapanca Gölü’ne nazır bir tepede yaşıyor. Son derece havadar güzel bir çiftlikte barınıyor. Çevre şartlarının güzel olmasına rağmen köpekte tümör oluşmasının nedenini sağlıksız beslenmeye bağlıyoruz. İnsanımız maalesef kendi beslenmesi konusunda da yeterli bilince ulaşmamıştır. Bu sebeple evcil hayvanını da sağlıklı besleyemiyor. Beslenme konusunda ilkokulda başlamak üzere çevre, beslenme konusunda daha ciddi bilinçlendirmek zorundayız." diye konuştu.

Beslenme konusunda Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Gıda Bakanlığı’nın denetimleri artırması gerektiğini vurgulayan Yıldız, "Milli Eğitim Bakanlığı, gıda, çevre konusunda daha ciddi programlar hazırlamalıdır." çağrısında bulundu