Sahil Güvenlik Komutanlığı İzmir, Aydın ve Muğla illerinden kanunsuz yollarla denizden başka ülkelere geçmek isteyen ancak hava şartları sebebiyle ölüm tehlikesi atlatan 107 kaçak göçmeni daha kurtardı.

27 Şubat 2015 tarihinde İzmir'in Karaburun ilçesi Yeni Liman önlerinde lastik bot içerisinde bir grup göçmen olduğu bilgisinin alınması üzerine bölgeye süratle bir Sahil Güvenlik botu görevlendirildi. 26 erkek ve bir kadın Suriye uyruklu göçmen, bölgede avcılık yapan balıkçı teknesi tarafından emniyetli bir şekilde kurtarıldı. Teknenin kaptanı tarafından, Yunanistan’a ait askerî bir geminin, göçmenleri bir lastik bota bindirerek süratle uzaklaştığı ifade edildi. Ayrıca kurtarılan göçmenlerden alınan bilgilerde, Yunanistan Sahil Güvenlik botu tarafından durduruldukları, motorlarının sökülerek Türk karasularına çekildikleri öğrenildi.

İkinci vakada ise Aydın'ın Kuşadası ilçesi önlerinde icra edilen devriye görevi esnasında, içerisinde bir grup göçmen bulunan lastik bot tespit edildi. Arama kurtarma operasyonu neticesinde 26 erkek, 10 kadın ve 1 çocuk olmak üzere 13 Mali, 11 Eritre, 6 Kongo, 4 Somali, 2 Fildişi Sahilleri ve 1 Suriye uyruklu toplam 37 kaçak göçmen kurtarıldı. Muğla'nın Bodrum ilçesi Akyarlar önlerinde icra edilen devriye görevi esnasında da içerisinde bir grup göçmen bulunan lastik bot tespit edildi. Arama kurtarma operasyonu neticesinde, tamamı Suriye uyruklu 25 erkek kaçak göçmen kurtarıldı. Akyarlar önlerinde icra edilen ikinci devriye görevinde ise lastik bot içinde Suriye uyruklu 18 erkek kaçak göçmen kurtarıldı.

2013 yılı içerisinde Ege Denizi'nde yaşanan 251 olayda, 6 bin 937 düzensiz göçmen kurtarılırken 71 göçmen kaçakçısı yakalandı. 2014 yılı içinde Ege Denizi'nde yaşanan 528 olayda ise 12 bin 884 düzensiz göçmen kurtarılırken 72 göçmen kaçakçısı yakalandı. 2015 yılının ilk iki ayında da 47 olayda bin 156 düzensiz göçmen kurtarılırken 6 göçmen kaçakçısı yakalandı.