Sahil Güvenlik ekipleri, 21-24 Nisan 2015 arasında kanunsuz yollarla yurtdışına çıkmak isteyen 333 kaçak göçmeni kurtardı, iki kişinin ise denizde cesedi bulundu.

Ekipler İzmir, Aydın, Çanakkale, Muğla ve Balıkesir’de, lastik bot içerisinde bulunan kaçak göçmenlere müdahale etti. Rodos Adası açıklarında ise batan bir teknede bulunan iki kişinin cesedine ulaştı, beş kişiyi kurtardı, kayıp üç kişiyi arama çalışmaları ise devam ediyor. Ekipler, 21 Nisan tarihinde İzmir’in Dikili ilçesi açıklarında yaptıkları arama kurtarma operasyonu neticesinde, lastik bot içerisinde 45 Afganistan ve 1 Myanmar uyruklu toplam 46 erkek kaçak göçmeni kurtardı. Çeşme ilçesi açıklarında lastik bot içerisinde 17 Suriye ve 1 Eritre uyruklu toplam 18 göçmen kurtarıldı. Muğla’nın Bodrum ilçesi Akyarlar açıklarında, lastik bot içerisinde 29 erkek ve 1 erkek çocuk olmak üzere Suriye uyruklu toplam 30 göçmen kurtarıldı. Dikili açıklarında lastik bot içerisinde 28 erkek, 8 kadın ve 3 erkek çocuk olmak üzere 22 Afganistan, 14 Eritre, 2 Somali ve 1 Myanmar uyruklu toplam 39 göçmen kurtarıldı.

Aynı tarihte Rodos Adası kuzeyinde, "Alfa Akdeniz" isimli Türk bandıralı bir tanker tarafından denizde can yelekli bir şahıs tespit edildiği bilgisinin alınması üzerine üç Sahil Güvenlik botu ve bir helikopteri bölgeye hareket etti. Gemi tarafından kurtarılan şahsın ilk ifadesinden Suriyeli olduğu, saat 00.01 sularında fiber tekneyle denize açıldıkları, toplam 10 kişi oldukları ve herkesin can yeleği bulunduğu öğrenildi. Arama kurtarma operasyonu neticesinde helikopter tarafından iki kişi ve operasyona katılan Hava Kuvvetleri Komutanlığı helikopteri tarafından da iki kişi denizde tespit edilerek kurtarıldı. Sahil Güvenlik botu tarafından ise denizden iki ceset çıkarıldı. Kayıp olduğu değerlendirilen üç kişi için arama kurtarma faaliyetine devam ediliyor.

23 Nisan tarihinde Balıkesir’in Ayvalık ilçesi Assos açıklarında lastik bot içerisinde 19 Afganistan ve 11 Myanmar uyruklu toplam 30 erkek göçmen kurtarıldı. 24 Nisan tarihinde İzmir’in Karaburun ilçesi Eğriliman açıklarında lastik bot içerisinde 34 erkek, 4 kadın ve 8 çocuk olmak üzere toplam 46 Suriye uyruklu göçmen kurtarıldı. Çanakkale’nin Behramkale ilçesi Kadırga Burnu önlerinde, lastik bot içerisinde 18 Pakistan ve 15 Afganistan uyruklu toplam 33 erkek göçmen kurtarıldı. Sivrice Burnu önlerinde lastik bot içerisinde 28 Myanmar ve 5 Afganistan uyruklu olmak üzere 29 erkek 5 erkek çocuk toplam 33 göçmen kurtarıldı. Aydın’ın Didim ilçesi Tekağaç açıklarında lastik bot içerisinde 21 erkek, 7 kadın, 8 erkek çocuk ve 8 kız çocuk olmak üzere 43 Suriye ve 1 Etiyopya uyruklu toplam 44 göçmen kurtarıldı. Son operasyonda ise Tekağaç önlerinde, lastik bot içerisinde 7 erkek ve 2 kadın olmak üzere Suriye uyruklu toplam 9 göçmen kurtarıldı.