Sahte diploma ile TÜBİTAK'a girdiği ve kısa sürede müdürlüğe yükseldiği belirlenen Hasan Başaran'ın, eski Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün yeğeninin eşi olduğu ortaya çıktı. Öte yandan şaibeli olduğu için iptal edilen 2012 yılı hakimlik sınavında birinci olan karı kocanın da AK Parti üyesi olduğu belirlendi.

Hürriyet gazetesinin haberine göre, sahte diploma ile TÜBİTAK'a girdiği ve daha sonra müdürlüğe yükseldiği anlaşılan Hasan Başaran'ın, TÜBİTAK'ın da kendisine bağlı olduğu eski Bilim Teknoloji ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün yeğeninin eşi olduğu ortaya çıktı. Olayı doğrulayan eski bakan Nihat Ergün, tüm ailenin, diploma sahtekarlığını gözaltına alındıktan sonra öğrendiğini belirtti. Ergün, "Söz konusu Hasan Başaran, benim ağabeyimin kızı, yani yeğenimle 7 yıl önce evlendi. Herkes onu ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunu sanıyordu. Gözaltına alınana kadar eşi dahil ailelerden kimse sahte diplomaya sahip olduğunu bilmiyordu. Ailesi olayla birlikte büyük bir şok ve travma yaşadı. Öğrendik ki yıllar önce Başkent Üniversitesi'nin 2 yıllık Bilgisayar Bölümü'nde okula başlamış. Sonra ailesine dikey geçişle ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği'ne geçtiğini söylemiş. Sonra da 'mezun oldum' deyip sahte diplomayla askere gitmiş ve kısa dönem askerlik yapmış." diye konuştu.

Hasan Başaran'ın önce Kocaeli Belediyesi'nde, ardından TÜBİTAK'ta işe girdiğini anlatan Nihat Ergün, "Gözaltı olayına kadar tüm aile ve bizler bunun doğru olduğunu sanıyorduk. Gözaltı olayında, sahte diploma olayı ortaya çıktığında tüm aile perişan oldu. Yeğenimle 7 yıldır evli ve bir oğulları var. Eşi de herkesle birlikte öğrendi. Evet bir yakınlığım var ama mağdur edilenin yakınıyım. Şimdi devlet bunun hesabını sorar. Ne suç işlediyse cezasını çeker. Sahtecilikten de ceza alır. Olmadı devletten aldıklarının parasını tahsil eder. Ama bir de ailesinin kaybettikleri var. Aile de şu anda perişan. Eşi ve oğlunun durumunu düşünün. Bundan sonra ne yaparlar bilmiyoruz." açıklamasını yaptı.

Hasan Başaran'ın ODTÜ'den alınmış gibi düzenlenen sahte diploma ile TÜBİTAK'ta işe girdiği, daha sonra tüm kamu kurumlarında kullanılan e-imzaların hazırlandığı Kamu Sertifikasyon Merkezi'nin başında görev yaptığı öğrenildi. Hürriyet'in haberine göre, kurumdan 7 bin TL maaş aldığı öğrenilen Başaran'ın sorgusunda, "Diplomamın sahte olduğunu anlayan olmadığı için askerliğimi de kısa dönem yaptım. İşe giriş esnasında sunduğum diplomayı da 2005'te bilgisayarımda Photoshop'la kendim yaptım. Ailem de gerçek sandı. İşe girişte, bana genellikle kriptografi üzerine sorular sordular. Sürekli makaleler okuduğum için rahatlıkla cevapladım." dediği iddia edildi.

Öte yandan Yeni Şafak gazetesinin günlerdir birinci sayfasından duyurduğu 2012 hakimlik sınavının birincisi karı-kocanın da AK Parti üyesi olduğu belirlendi. Bugün gazetesinin haberine göre, kopya gerekçesi ile iptal edilen 2012 hakimlik sınavında birinci olan karı-koca, AK Parti'nin belediye ve il yönetimlerinde bulunuyor.

Yenişafak gazetesi, 2012 sınavında kazanan 271 kişiden önemli bölümünün karı-koca çıktığı, kazananların 'paralel avukatlar' olduğu iddiasında bulundu. Ancak Bugün gazetesi, sınavda dereceye giren avukatların AK Parti üyesi ve AK Parti'nin belediye meclis üyesi olduğunu ortaya çıkardı. ÖSYM'nin iptal ettiği 2012 avukatlıktan hakimliğe geçiş sınavının 93 puanla 1 ve 2'ncisi AKP üyesi çıkmıştı. Samsun İl Özel İdaresi'nin 1. Hukuk Müşavirliği görevini yürüten Avukat Ahmet Kahrıman, 93,5 puanla birinci, eşi Merzifon Belediyesi'nin AK Partili üyesi Avukat Nalan Kahrıman da 93.2 puanla ikinci olmuştu. Sınavda 17'nci olan avukat Mehmet Keleş'in de Erzurum'da AK Parti'nin il yönetiminde yer aldığı belirlendi.

Dereceye girenler, sınavı çalışarak kazandıklarını öne sürmüştü. Nalan Kahrıman, "Evet, AKP belediye meclis üyesiyim. Bunun ne ilgisi var? Eşimle birlikte sınava çalıştık. Benzer puan almamız normal." açıklamasında bulunmuştu.

Eşiyle birlikte dereceye giren Erzurumlu avukat Maviye Keleş de "Eşim AK Parti il yönetimindeydi. Ama partiyle ilgisi olsa sınav niye iptal edilsin?" açıklamasında bulundu.

TAKİPSİZLİK KARARI

ÖSYM'nin sınavı iptal etmesi üzerine Adalet Bakanlığı mülakatları iptal etmişti. Ancak sınavı kazanan bazı adayların açtığı dava üzerine Ankara İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Bunun üzerine Adalet Bakanlığı mülakat sonucu 108 aday hakimlik ve savcılık mesleğine kabul etti. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da kopyaya ilişkin delil bulunmadığını belirterek takipsizlik kararı verdi.