Adliye binası önünde toplanan Sakarya Barosu avukatları, İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde şehit edilen savcı Mehmet Selim Kiraz'a yapılan saldırıyı kınadı.

Sakarya Baro Başkanı Zafer Kazan, savcı Kiraz'a sıkılan kurşunun hukuka sıkıldığını belirtti. Hukukun ve adaletin dilinde silah, şiddet ve nefretin bulunmadığını kaydeden Kazan, "Cumhuriyet savcımızın rehin alınması adaleti iğfal etmiştir. Şunun çok net bir şekilde bilinmesini isteriz ki böyle alçak ve kalleş bir saldırı karşısında en güçlü tepkileri barolar ve avukatlar verecektir. Silahla, şiddetle hak ve hukuk aradığını, adalet sağladığını düşünen bu zavallılar tüm topluma ve hukukçulara büyük bir tuzak kurmuştur. Bu tuzağı çok net bir şekilde görmek zorundayız. Gün, tüm hukukçuların birlik ve beraberlik günüdür." diye konuştu.

'Katiller adliyeye nasıl girdi? Ne şekilde girdi? Silahı kim soktu?' gibi tartışmaların sonrasında avukatların hedef haline getirilmesinin sığ ve basit tuzağa düşmek anlamına geleceğini ve hukukçuları birbirine düşüreceğini ifade eden Kazan, şunları söyledi: "Kimse bu çirkin oyuna gelmemelidir. Bu saldırı hepimize, tüm hukukçulara yapılmış bir saldırıdır. Hukuka ve hukukçulara yapılan saldırılar sonrasında kimse kalmasa dahi, barolar ve avukatlar bu saldırıların peşini bırakmayacaktır. Korkmadan, çekinmeden hukuku ve hukukçuyu katleden katillerin karşısına dikilecek ve mücadele edecektir."

'4 AY ÖNCE DE GAZİANTEP’TE BİR MESLEKTAŞIMIZ ŞEHİT EDİLDİ'

Bir avukat meslektaşlarının daha 4 ay önce Gaziantep’te çalışma ofisinde başından vurularak görevi başında şehit edildiğini anlatan Kazan, bugün aynı öfkeyi ve aynı infiali tekrar yaşadıklarını dile getirdi.

Cumhuriyet savcısına çekilen silah sadece savcıya değil avukatlara da doğrultulmuş bir silah olduğunu kaydeden Zafer Kazan, "Bu saldırı hakkın ve hukukun daraltılmasını amaçlamış bir kalleşliktir. Meşru hak arama yollarına kurulmuş bir tuzaktır. Hukukçuları birbirine düşürmeyi amaçlayan ve nihayet tüm yargı mensuplarını vatandaşların boy hedefi haline getirmeyi planlayan çok sinsi bir cinayettir. Kimse cumhuriyet savcımızı katleden bu katillerin tuzağına düşmemelidir. Hukuka, hukukçulara ve tüm vatandaşlarımıza kurulan bu büyük tuzak, aynı gün Türkiye genelinde kesilen elektrikler ve bu sırada oluşması çok muhtemel olan güvenlik zafiyeti ile birlikte tüm yönleriyle ele alınmalı ve araştırılmalıdır." dedi.

'AVUKATLAR GÜVENLİK ZAFİYETİ OLARAK GÖSTERİLEMEZ'

Tüm hukukçular tek bir vücut olarak ayağa kalkmış ve savcıyı katleden canileri ve amaçlarını lanetlediğini vurgulayan Kazan, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kimse bu birlik ruhunu ve karşı duruşu zedeleyecek bir tutum içine girmemelidir. Hukuka ve hukukçulara kurulan bu büyük tuzağa düşmemelidir. 'Avukat cübbesiyle savcıyı rehin aldılar' gibi sığ cümlelerle avukatları güvenlik zafiyeti gibi göstermeye çalışanları ve zan altında bırakanları ve bugün bu cinayete en büyük öfkeyi duyan avukatları hedef haline getirmeye çalışanları, aklın, vicdanın ve hukukun yoluna davet ediyor ve kurulan bu büyük tuzağa tekrar dikkat çekmek istediğimizi tüm kamuoyuna ilan ediyoruz."

Kazan, 5 Nisan Avukatlar Günü dolayısıyla düzenledikleri etkinlikleri ve hukuk balosunu iptal ettiklerini sözlerine ekledi. Öte yandan Türk Büro Sen üyeleri de adliye önünde açıklama yaparak. savcı Mehmet Selim Kiraz’ın şehit edilmesini kınadı.