Türkiye Sakatlar Derneği (TSD) Erzurum Şube Başkanı Sadullah Efe, kış mevsiminde kamuda çalışan ortopedik engellilerin rahat ve güvenli bir ortamda işyerlerine giriş- çıkış yapabilmesi için bu kurumların dış zeminlerinin kaygan olmayan malzeme ile döşenmesini istedi.

Türkiye nüfusunun yüzde 12,29'unun engellilerden oluştuğunu belirten TSD Şube Başkanı Efe, bu oranında yüzde 3'ünün kamuda istihdam edildiğini belirtti. Efe, engellilerin günlük hayatta karşılaştığı sıkıntıların giderilmesi noktasında yerel yönetimlere ve kamu kurum ve kuruluşlarına büyük görevler düştüğünü anlattı. Erzurum ve bölgedeki diğer illerde kış mevsiminin uzun ve soğuk geçmesinden dolayı ortopedik engelli kamu çalışanlarının işe gidiş- dönüşte sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Efe, "İlimizde ve bölgemizdeki diğer illerde kış nedeniyle yılın uzunca bir bölümü buzlanma olmakta. Kamu hizmeti sunan bütün işyerlerinin giriş kısımları kayganlık özelliği olmayan zemin döşemesine çevrilmesini istiyoruz. Maalesef kamu kurum ve kuruluşlarının çoğunun giriş kısmı, fayans, mermer ve asfalt gibi soğukta kayganlık özelliği artadan döşemelerden oluşmakta. Sağlıklı insanların dahi güçlükle kış şartlarında yürüğü bu ortamlarda koltuk değnekli engellilerin yürümesi imkansız. Bu nedenle kış mevsinden önce engelli istihdam eden kamu kurum ve kuruluşlarının kayganlık özelliği olmayan döşemelerle giriş- çıkış noktalarını ortopedik engelliler için güvenli hale getirmelerini istiyoruz.Kışın, kaygan zeminde yürümek istemiyoruz. Çünkü kaygan zeminde düşüp yaralananların çoğunu bilinenin aksine ortopedik engelliler oluşturuyor." dedi.

TSD Şube Başkanı Sadullah Efe ayrıca yeni yapılan kamuya ait binalar ile özel sektöre ait iş merkezlerinin plan ve projelerinde engelliler ile ilgili TSE standartlarına uyulmaması halinde, belediyerin bu yerlere ruhsat vermemesini de isteyerek şunları söyledi: "Sosyoekenomik hayatın içinde olması gereken engellileri yok sayan mimari planlara belediyeler ruhsat vermesin. Engellileri yok sayan, unutan veya ihmal eden kamu ya da özel sektöre ait inşaat projelerine karşı belediyelerin sosyal sorumluluk gereği ruhsat vermemesini istiyoruz."