HDP’li Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık, Ankara'da meydana gelen patlamanın sorumlusunun hükümet olduğunu söyledi. Sırrı Sakık, “Silahların susmasını istemedikleri için böylesi yollara başvuruyorlar. Bunlara hayatı zindan edeceğiz, bunlara demokratik siyasette büyük bir ders vereceğiz. Yani bu kadar katliamların mimarları olanlar bu ülkeyi artık yönetmemelidir, bunlara asla hakları yoktur.” dedi.

Bursa Milletvekili Asiye Kolçak ile birlikte Bursa Ağrı Derneği’ni ziyaret eden Sakık, Ankara’da Tren Garı kavşağında çok sayıda sivil toplum kuruluşunun birlikte organize ettiği “Barış Mitingi” öncesi bomba patlaması ile ilgili açıklamalarda bulundu. Basından öğrendikleri kadarıyla en az 20 - 30 kişinin hayatını kaybettiğini belirten Sakık, yaşadıkları üzüntüyü dile getirdi.

“Sözün bittiği yerdeyiz” diyen Sakık, şöyle konuştu: “Daha önce Suruç’ta 32 insan katledildi. Eğer Suruç’taki ve 7 Haziran öncesi Diyarbakır’daki o katliamların failleri bulunmuş olsaydı belki bugün Ankara’da bu patlamalar olmayacaktı. Bu egemen güçlerin tek korktuğu şey barıştır. Bu egemen güçlerin tek korktuğu şey halkların birlik oluşturmasıdır. Yani 7 Haziran’da halklar yan yana gelerek büyük bir birliktelik oluşturdular. İlk kez parlamentoya 80 milletvekili göndererek, ‘biz sorunlarımızı demokratik siyasetle çözmek istiyoruz, artık kan, gözyaşı istemiyoruz, demokratik siyaset bizim kaderimiz olmalıdır’ dediler. Bütün rahatsızlık odur. Yani Bursa’da bir milletvekili çıkartmamız büyük bir başarıdır. İşte korktukları budur. Yani barışın hayat bulmaması için ellerinden ne gelirse onu yapmaya çalışıyorlar.“

“SİLAHLARIN SUSMASINI İSTEMEDİKLERİ İÇİN BUNA BAŞVURUYORLAR”

Barışın önünde hiç kimsenin duramayacağını belirten Sakık, şöyle devam etti: “Bu topraklarda halklar bir arada yaşamak istiyor. Ama egemen güçler bundan rahatsız oldukları için, bakın bugün Ankara’daki mesaj, bu kavga, bu savaş niye oluyor mesajıdır. Ve PKK’nın da yakın bir gelecekte silahları susturacağı medyada yazılıyor. İşte silahların susmasını istemedikleri için böylesi yollara başvuruyorlar. Biz bunları tanıyoruz, sizler de tanıyorsunuz. Dün görevimiz bir ise bugün bine çıktı. Bunlara hayatı zindan edeceğiz, bunlara demokratik siyasette büyük bir ders vereceğiz. Yani bu kadar katliamların mimarları olanlar bu ülkeyi artık yönetmemelidir, bunlara asla hakları yoktur.”

KOLÇAK: PKK’NIN ATEŞKESİNDEN BİR GÜN ÖNCE PATLAMA OLMASI MANİDAR

Bursa Milletvekili Asiye Kolçak ise sadece barış isteyen mazlum halkların bir kere daha katledildiğini kaydetti. Kolçak, “PKK yarın tek taraflı ateşkes ilan edecekti. Bundan bir gün önce patlama olması manidar. Kandan beslenenler, ateşkesin yürürlüğe girmesinden rahatsız oldular. Çünkü bir kere daha ateşkesin ilan edilmesi savaşı isteyenleri deşifre edecekti. Mesaj budur. Mesaj alınmıştır ama mesajın gereğini, barışı, halkların kardeşliğini savunmakla vereceğiz. Umarız ve dileriz ki bütün bu katliamcı güne rağmen tek taraflı da olsa eller tetikten çekilir, bütün herkes, basın, sivil toplum örgütleri, siyasi partiler, herkes barış için yine çaba sarf eder, elini uzatır. Belki bu son el olabilir, o zaman belki tutulacak el de olmayabilir, uzatılacak el de kalmayabilir.”

SAKIK, GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Geçtiğimiz Temmuz ayında Şanlıurfa’nın Suruç ilçesindeki bombalı patlamada eşi Ferdane Kılıç ile oğlu Nartan Kılıç’ı kaybeden HDP'nin Bursa milletvekili adayı Metin Kılıç, toplantıda yaptığı konuşmada gözyaşlarını tutamadı. Türkiye’nin içinde bulunduğu ortamın acı ve gözyaşı ortamı olduğunu belirtti. Bu acıyı Suruç’ta yaşadıklarını ve canlarının yandığını belirten Kılıç,“40 yıldır canımız yanıyor. Ama bugün mitingde patlatılan bomba barışa, demokrasiye atılan bombaydı. Ona dair patlatılmış bir bombaydı. Ekranlarda bunu seyrederken oğlumun resmi de yanındaydı, ikisini yan yana görmeye dayanamadım.” diyerek gözyaşlarına boğuldu. Kılıç’ın sözleri ve gözyaşları Sırrı Sakık başta olmaz üzere Bursa Milletvekili Asiye Kolçak’ı da ağlattı.