Şanlıurfa’nın Suruç ilçesi Amara Kültür Merkezi’ndeki bombalı saldırıya ilişkin akademisyen ve yazarlar, sosyal medya hesabı Twitter'da farklı değerlendirmelerde bulundu.

Kadir Has Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Aydın, 28 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin yaralandığı saldırıyı, Suriye ve Irak’taki savaşın Türkiye’ye taştığının göstergesi olduğunu belirtti. Aydın, sosyal medya hesabında yaptığı değerlendirmede, şu ifadeleri kullandı: “Suruç'ta meydana gelen bombalı saldırı, nedeni ve yöntemiyle birlikte, Suriye-Irak'taki savaşın artık Türkiye'ye taştığını gösteriyor. Saldırıyı kınamak, sağı-solu suçlamak ve/veya öfkeli had bildirme mesajları sorunun kökenine inmediği için çözüm sağlamaz. Köklü çözüm/önlem için öncelikle Türkiye'nin Suriye-Irak politikasının temelleri, çerçevesi, araçları ve hedefleri sorgulanmalı. Suriye'de IŞİD ile diğerleri arasındaki çatışmalar sürdükçe ve Türkiye'de işin içine çekildikçe, saldırı ihtimal ve tehdidi artacaktır. Şu anda yapılması gereken beylik açıklamalar ve suçlamalardan kaçınarak, sorunun kökenini doğru tespit edip, çözmeye yönelmektir. Suruç'taki saldırı zaten bildiğimiz bir olguyu teyit etti; Türkiye-Suriye sınırı artık anlamını yitirdi, isteyen istediği tarafa geçiyor. Sorunun temeline inebilmek için sadece dış politikada yeniden değerlendirme yetmez; ülkenin içinde de farklı yaklaşıma ihtiyaç var.”

Ankara Strateji Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Mehmet Özcan da “Suruç saldırısı türü saldırıları önlemenin tek yolu patlamadan önce istihbarat alabilmektir. Suriye’de uçan kuştan haberimiz olsa patlamaz.” dedi.

Yazar İhsan Yılmaz ise “Dün Türk IŞİD’ci tehditler yağdırıyordu, bugün patlama! Suikastlara karşı her kesim dikkatli olmalı, Kasım’da erken secim isteyen birileri HDP baraj altına düşsün diye Kürtleri şiddete çekmeye çalışıyor şüphesi çok çok makul bir şüphedir. Tek parti olmayınca kaos oluyor dedirtmek için, 'Kasım ayına kadar, her kesime karşı intihar saldırısı ve suikast olabilir’ şüphesi de makul!” yorumunda bulundu.

Zaman Yazarı Abdülhamit Bilici de HDP’nin Diyarbakır mitinginde 3 kişinin ölümüyle sonuçlanan bombalı eylemi anımsatarak, “Diyarbakır mitingine saldıran bombacının Emniyet'in takibinden son anda çıkarıldığı netleşmiş, kimse hesap vermemişti. Şimdi Suruç patladı.” dedi.

Yazar Mustafa Akyol, “Hayatını kaybedenlere Allah rahmet diler, katilleri tüm kalbimle lanetlerim. Artık IŞİD tehdidine uyanma zamanı. İktidardaki kadro, ‘üst akıl’ vehimlerine harcadıkları enerjinin onda birini IŞİD aklını anlamaya kullansa, biraz önümüz açılacak.” ifadelerini takipçileriyle paylaştı.

Yazar Turgay Oğur, “Komşu coğrafyalardan gün aşırı gelen acı verici katliam haberlerini biz de eklendik. Allah yardımcımız olsun derken Gazeteci Sedef Kabaş “Hangi din, inanç veya siyasi partiye üye olduğunuzun hiç önemi yok. Pusu kurup, bu bombayı patlatanlar; hainsiniz.” ifadelerini kullandı.

Can Dündar da “MİT'in IŞİD'e bomba ve eleman taşıdığını belgeledik, suçlu ilan edildik. Suruç, AKP'nin ve MİT'in Suriye ve IŞİD siyasetinin kanlı meyvesidir. Urfa Valisi, ‘Burada IŞİD var mı’ sorusuna kızıp ‘Alın bunları’ demişti. Oysa dinleyip önlem almalıydı. Şimdi kızma sırası bizde; ‘Alın bunları' şeklinde cümleler paylaştı.