Eğitim sendikaları, Adana’da okulların kapanmasına kısa bir süre kala okul müdürlerinin bıçaklanmasına isyan etti. En son geçtiğimiz hafta Tepebağ Anadolu Lisesi Müdürü Abdulkadir Çulhan bıçaklanmıştı.

Okul önünde düzenlenen eylemde saldırıyı protesto eden sendikalar, İl Milli Eğitim Müdürünü ve Adana Valiliğini göreve davet etti. STK’lar adına açıklama yapan Türk Eğitim–Sen Adana 1 Nolu Şube Başkanı Selahattin Dolgun, son bir ayda Adana’da üç okul müdürünün bıçaklı saldırıya uğradığını hatırlattı. Yetkili mercilerin konuya duyarsız kaldığını ileri süren Dolgun, Tepebağ Andadolu Lisesi Müdürü Abdulkadir Çulha’nın, okul öğrencileri tarafından bıçaklandığını kaydetti. Okullarda sükûnetin sağlanamadığını iddia eden Dolgun, Milli Eğitim Müdürü’nün soruna eğilmesini istedi.

'MİLLİ EĞİTİM, SADECE YANDAŞ ATAMALARIYLA UĞRAŞIYOR'

Dolgun, "Öğretmenler can güvenliği kaygısı yaşıyorlar. Derslere güvenli ortamda giremeyen öğretmen arkadaşlarımız tedirgin. Bir an önce valiliğin bu olayı çözmesini bekliyoruz. Öğrencilerin tehdidi öğretmenleri ders anlatmada motivasyonunu bozuyor. Ayrıca disiplinin ne halde olduğunu açıkça gösteriyor. Valilik bu olaylara çözüm bulmaz ise yakın zamanda daha vahim olayların olacağı aşikârdır." dedi. Eğitim sisteminin karma karışık hale geldiğini vurgulayan Dolgun, okullarda ders işlenemez hale geldiğini ve eğitim yuvalarının yavaş yavaş çökmeye yüz tuttuğunu bildirdi. Dolgun, "Adana Milli Eğitim’i maalesef yandaşlarını atamaktan başka okulların sorunlarıyla hiç ilgilenmemektedir. Sadece atama işleriyle uğraşmakta." diye konuştu.

Eğitim–İş Adana Şube Başkanı Galip Reha Ertekin ise Tepebağ Anadolu Lisesi Müdürü Abdulkadir Çulha’ya karşı yapılan bıçaklı saldırıyı kınadı. Saldırıyı toplumsal şiddetin hangi boyutlara geldiğinin göstergesi olarak değerlendiren Ertekin, olayın sadece okul müdürü ile kalmadığını; öğretmenleri de tehdit eder bir hale geldiğini aktardı. Ertekin, "Öğretmenlerimizin burada can güvenliği tehlikededir. Dışardan destek alan ve yönlendirilen bir grup öğrenci, öğretmenlerimizi tehdit ederek baskı altına almalarını asla kabul edemeyiz." şeklinde konuştu.

'İKTİDARIN MENSUPLARINI KONUŞMALARI ŞİDDET VE KİNİ ARTIRDI'

Yaşanan olayın tesadüf olmadığını öne süren Ertekin, iktidar mensuplarının yaptıkları konuşma ve davranış biçimleriyle şiddetin ve kinin yolunu doğrudan açtığını dile getirdi. Ertekin, "Bu durum toplumun algı dengelerini alt üst etmiş. Toplumda şiddetin sınırı tahmin edilenin çok üstündedir. Şiddete uğrayanların hukuka karşılığını bulamaması ayrıca düşündürücüdür." ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasına Türk Eğitim–Sen Adana Şube Başkanı Kamil Köse, Türk İmar–Sen Adana Şube Başkanı Zakir Akbilmez, Türk Büro–Sen Adana Şube Başkanı Turhan Topalhan, Türk Sağlık–Sen Adana Şube Başkan Yardımcısı Hayati Polat, Eğitim–İş Sendikası yöneticileri de destek verdi.