UNESCO Alan Yönetimi Başkanı Yusuf Şamiloğlu, Selimiye’nin siluetini en fazla kapatan yapının bir kamu binası olan Aliço Güreş Salonu olduğunu söyledi.

Meydan projesi kapsamında başlatılan Yemiş Kapanı Hanı kurtarma kazısı nedeniyle Selimiye Camii önündeki alan, insan geçişlerine kapatıldı. Her gün binlerce insanın Selimiye’yi ziyaret etmek için geçtiği alanın kapatılması bölgede bulunan esnafı olumsuz etkiledi. Gelen talep üzerine UNESCO Alan Yönetimi Başkanı ve aynı zamanda Edirne Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı olan Yusuf Şamiloğlu bölge esnafıyla bir araya geldi. Esnaftan gelen soruları cevaplandıran ve şikayetleri dinleyen Şamiloğlu, daha sonra kazı alanına geçti.

Kazı alanında incelemede bulunan Şamiloğlu yaptığı açıklamada, E-5 yolu tarafından Selimiye’nin siluetine sahip çıkılmadığını ifade etti. Bu tarafta kat yüksekliğinin fazla verildiğini kaydeden Şamiloğlu, sit alanında bazı konularda yetkili olan Anıtlar Kurulu’nun başka kurumları müdahale şansının az olduğunu kaydetti. Bu durumun Selimiye’nin siluetini olumsuz etkilediğini vurgulayan Şamiloğlu, asırlık caminin görüntüsünü bozan diğer yapının bir kamu binası olan Aliço Güreş Salonu olduğunu açıkladı.

UNESCO Alan Yönetimi Başkanı, "Burada en önemli yapımız Aliço Pehlivan Güreş Salonu. Yani kamu binası. Ancak Selimiye’nin sulietini en çok kapatan yapı." diye konuştu. Selimiye’nin görünümü konusunda şehirde 7 tane aksın bulunduğunu kaydeden Şamiloğlu, şunları söyledi: "Selimiye’yi gören 7 tane aks. Yaşayan, canlı olan bir şehirde her taraftan Selimiye Camii görünecek diye bir kaygı taşımamamız lazım. Ama en önemlisi Selimiye’yi gören akslarımız var. E-5, Karaağaç, Yıldırım’dan gelen aks var. Önemli olan bu akslardan Selimiye’yi görebilmemiz. Bu kısmı kapatmamamız. Bizim en büyük sıkıntımız E-5 aksı. Orada da düzenleme yapıldı. Kat yükseklikleri biraz düşürüldü. Kat yükseklikleri düşürülünce tabii ki Selimiye’nin siluetini de biraz kurtulmuş olacak."