Tarihi Kentler Birliği (TKB) Diyarbakır Buluşması için kente gelen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’yı ziyaret etti. Heyet daha sonra kentin tarihi ve turistik yerlerini gezdi.

Bir dizi temaslarda bulunmak için Diyarbakır’a gelen ÇEKÜL Vakfı Başkanı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Tarihi Kentler Birliği ve Samsun Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Tarihi Kentler Birliği ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, Merkez Valisi Nurullah Çakır, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı’yı ziyaret etti. Ziyaretin ardından Gültan Kışanak ve beraberindeki heyet Balıkçılar Başı semtinde bulunan Anzele’den başlayarak, Keçi Burcu, Ulu Camii ve Cemil Paşa Konağı başta olmak üzere kentin tarihi mekânlarını gezdi. Geziye, Sur Belediyesi Eş Başkanı Seyit Narin, Bağlar Belediyesi Eş Başkanı Birsen Kaya Akad, İmar ve Şehircilik Daire Başkanı Murat Alökmen, Diyarbakır Alan Yönetimi Başkanı Nevin Soyukaya ile Vali Yardımcısı Ahmet Dalkıran eşlik etti.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Diyarabakır’da olmaktan mutlu olduğunu söyledi. Gültan Kışanak’ın davetiyesi olarak kente geldiğini anlatan Yılmaz, "Bugün sabahtan beri Diyarbakır’ımızı geziyoruz. Her tarafında tarihi donanımları gördükçe hakikaten büyük bir mutluluk duyuyoruz. Bu kadar büyük bir tarihsel hazineye sahip olan bir şehrimizde daha fazla tarihsel değerlerimizi açığa çıkartmaya yönelik ve onları sadece açığa çıkartmak değil dünyada da tanıtmaya yönelik sorumluklarımızın boyutu omuzlarımızda hissettik. Hatta haziran ayında olacak Dünya Mirası Listesi içerisine Diyarbakır surlarımızın girmesi ile ilgili istişare ettik. Önümüzdeki aylarda Paris’e giderek, UNESCO seçiminin yapılacağı ortamda bir kamuoyu oluşturarak, bu konudaki ısrarımızı ve talebimizi vurgulamayı planladık. Diyarbakır’da olmaktan son derece mutluyum." şeklinde konuştu.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ise "Tarihi ve kültürel mirasımızla ilgili bir paneli kentimizde düzenlenmesi bizim için son derece önemliydi. Ben başkana ve tüm Tarihi Kentler Birliği Üyesi arkadaşlara teşekkür ediyorum. Kentimize geldiler, bize onur verdiler. Sabahtan beri birlikteyiz. Diyarbakır'mızın güzellikleri tarihi varlıklarını birlikte geziyoruz. Gerçekten büyük bir dünya mirası var burada ama biz yeterince tanıtamadık bunu. Şimdi el birliği ile bu tanıtım çalışmasını yürüteceğiz ve inanıyorum ki Haziran ayında Diyarbakır surları ve Hevsel bahçeleri tarihi yapıları Dünya Kültür Mirası Listesine kalıcı olarak yazılacaktır." dedi.