Samsun'un Terme ilçesinde dün gece etkili olan sağanak yağışın ardından Sakarlı ve Evci mahalleleri arasındaki derenin taşması sonucu çok sayıda ev ve işyeri sular altında kaldı. Ağaçların devrildiği ve yolların çöktüğü selde zarar gören enerji nakil hatları nedeniyle bölgeye halen elektrik verilemiyor. Can kaybının yaşanmadığı selde, ev ve işyerleri ile araçları sular altında kalan vatandaşlar, günün ilk ışıklarıyla temizlik çalışmalarına başladı.

Terme'nin Sakarlı ve Evci mahallelerinde dün akşam etkili olan sağanak yağış, iki mahallenin ortasından geçen derenin taşmasına neden oldu. Taşkın nedeniyle dere kenarında bulunan birçok ev ve iş yeri sular altında kaldı. Bölgede selin neden olduğu hasar, günün ilk ışıklarıyla ortaya çıktı. Mahalle sakinleri ellerine aldıkları kova ve fırçalarla sabah saatlerinde temizliğe başladı. Sel sularının yollarda oluşturduğu çöküntüler, belediye ekipleri tarafından onarılıyor. Ekili alanlarda da hasara yol açan sel nedeniyle dün geceden itibaren DSİ ve AFAD ekiplerinin bölgedeki çalışmaları sürüyor.

"CANIMIZI ZOR KURTARDIK"

Evci Mahallesi'nde yaşayan Ayşe İnce isimli kadın, "Evde otururken bir anda içeri su girmeye başladı. Torunlarım da tatil için bize gelmişti, 8 kişiydik evde, su bizi duvarlara yasladı, ayakta bile duramıyorduk. Bağrışmalarımıza komşularımız geldi, onlar da olmasa hiçbirimiz evden çıkamazdık. Çok büyük afet oldu. Evim şimdi sel suyuyla gelen çamurla dolu, hiçbir kıyafetimiz, beyaz eşyamız; ekmeğimiz bile kalmadı. Mahvolduk, geriye sadece çamura kaplanmış eşyalarımız ve evimiz kaldı. İki yaşlı insan ne yapacak?" diyerek yaşadığı mağduriyeti dile getirdi. Yetkililerden yardım isteyen yaşlı kadın, gözyaşlarına hakim olmadı.

"GENİŞ OLAN DEREYİ ISLAH ÇALIŞMASI İLE KÜÇÜLTTÜLER; SEL OLDU"

Evi ve ahırı çamur altında kalan Dursun Yılmaz, "Çamur deryasına döndü her taraf, biz ne yapalım şimdi. Evimize bile giremiyoruz, hayvanlarımı zor kurtardım, bahçemde arabam vardı, sele kapıldı gitti. 20 bin liradan fazla zararım var. Canımıza bir şey olmadı ya Allah'ıma hamdolsun. Geçen yıl dere ıslahı çalışması yapıldı, geniş olan dere küçültüldü. Şimdi de taşkın oluştu, bunun sorumlusu kim? Uyarmamıza rağmen dere yatağını küçülttüler ve göz göre göre selin altında kaldık. Bunun da hesabı sorulmalı." şeklinde konuştu.

"ESNAFIN DÜKKANI ÇAMUR DERYASINA DÖNDÜ"

Aşırı yağışla aniden gelen sel, esnafı da mağdur etti. Dükkanlarındaki suyu boşaltmaya çalışan esnaf, zararlarının büyük olduğunu söyledi. Bir bakkal ve oto elektrik dükkanı ise tamamen yıkılarak sel sularına kapıldı.

Ekmek fırını sahibi Pirağa Güner, "Dükkanımda bulunan unlarım, yazarkasam, herşeyim fırınım mahvoldu. Ocağımın içine kadar su doldu, zararım büyük. Ben ne yapacağım? Yetkililer yaralarımızı sarsın." diye konuştu.

TARIM ARAZİLERİ DE ZARAR GÖRDÜ

Mahallede faaliyet gösteren birçok işyeri de sel nedeniyle zarar gördü. Zararlarının karşılanmasını isteyen esnaflar, "Elimizde hiçbir şey kalmadı, her şeyimiz çamura gömüldü." diyerek yardım çağrısında bulundu.

Sel suları tarım arazilerinde de zarara yol açtı. Fındık, mısır ve çeltik ekili tarım arazileri de sular altında kaldı. Ayrıca çok sayıda ağaç da rüzgarın ve selin etkisiyle devrildi.

TEMİZLİK ÇALIŞMALARI BAŞLATILDI

Selin ardından bölgeye gelen AFAD, DSİ ve Terme Belediyesi ekipleri kapanan yolları açıp, çamur temizliğine başladı. Vatandaşlar ise günün ilk ışıklarıyla kendi imkanlarını kullanarak çamur altında kalan eşyalarını çıkarmaya başladı. Sel nedeniyle birçok aracın sürüklendiği ve çamur altında kaldığı bölgede, temizlik çalışmaları sürüyor.

Öte yandan ilçede enerji nakil hatlarındaki arızalar nedeniyle bazı mahallelere halen elektrik verilemediği öğrenildi.