Samsun’un ilçelerinde farklı ürünler yetiştiren çiftçiler, bu yıl emeklerinin karşılığını alamadıklarını ve zarar ettiklerini söyledi. Bafralı çiftçi Mehmet Kale, “10 ton karpuz sattım, 2 bin 300 lira aldım, bu benim fide param bile değil.” dedi. Havzalı İbrahim Tanrıverdi, "15 dönüm arazimden 2,5 ton buğday aldım. Daha önce aynı araziden iki kat buğday alıyordum.” diyerek emeğinin karşılığını alamadığını ifade etti. Alaçamlı Mustafa Yeldan ise ektikleri tütünü ancak kendileri işlerse ceplerine birkaç kuruş gireceğini dile getirdi.

Türkiye’de sürekli artan tarım ürün fiyatları, bin bir zorlukla üretim yapan çiftçiye yansımıyor. Tarlada ölü fiyatına alınan ürünlerin tüketiciye ulaştığında el yakmasını anlamakta zorlanan çiftçi, emeğinin karşılığını alamamaktan şikayetçi. Samsun'un Bafra Ovası'nda 32 mahallede, yaklaşık bin 500 çiftçi 10 bin dekar alanda karpuz üretimi yapıyor. Bu yıl kavun ve karpuz ekenler emeklerinin karşılığını alamadı. Ürünlerini pazarlamada zorlanan üreticilerden Mehmet Kale, “Bir kamyon karpuz sattım, karşılığında 2 bin 300 lira para aldım. Bırakın diğer giderlerimi bu benim fideye verdiğim parayı bile karşılamıyor. Aynı zararı kavunda da yaşadım. İkinci ürünlerini beklemeden tarlaları sürüp mısır ektim ki en azından oradan bir şey alayım.” diye konuştu. Aynı endişeyi çeltikte de yaşamaya başladığını ifade eden Kale, “Mazot başta olmak üzere masraflarımız her geçen gün artarken sattığımız ürünlerin fiyatları ise sürekli düşüyor. Önümüzdeki yıllarda hiçbir şey yapmak gelmiyor içimden.” diyerek tarım faaliyetinden soğuduğunu dile getirdi. Adem Taşcıoğlu isimli üretici ise karpuzlarına 10-15 kuruştan müşteri bulamadığını söyleyerek, emeklerinin boşa gittiğini öne sürdü.

BUĞDAY ÜRETİCİSİ DE ŞİKAYETÇİ

Buğday eken çiftçi de olumsuz hava şartları yüzünden son yılların en verimsiz sezonunu yaşamaktan şikayetçi. 57 senedir tarım ve çiftçilikle uğraştığını söyleyen Havzalı çiftçi İbrahim Tanrıverdi, "15 dönüm arazimde 2,5 ton buğday aldım. Daha önce aynı arazide iki kat buğday alıyordum. Her geçen sene köylü eriyor, şartlar ağırlaşıyor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz.'' dedi. Tanrıverdi, "Yağan yağmur belimizi büktü, ürünler kısıtlı, sap var ama içi boş, Buğday göz boşluğu yaptı. Reçber'in durumu iyi değil bu şartlar altında idare edeceğiz başka tutar dalımız yok. Tarlalarım parça parça 5 dönüm olan yerden 1 ton aldım yani 50 dönüm arazi ektiğime göre 15 ton buğday aldım. Normal şartlar altında bu rakamın iki katında olması gerekirdi.'' diye konuştu.

Hasat vaktinin gelmesi ile buğday fiyatının düşürüldüğünü iddia eden Tanrıverdi, "Buğdayı iyi paraya satalım ki borcumuzu ödeyelim, elimizde bekletsek bekletemiyoruz 30 bin lira borç var, herkes gözümüzü gözlüyor, mazotçu, gübre aldık, tarım kredi, yağlı tohumlar hepsi para bekliyor. Hal böyle iken buğday fiyatları düştü. Hasat zamanı öncesi 850 liradan alına buğday şimdi 650 liradan alınıyor, köylünün kaderi bu." diye konuştu.

TÜTÜN ÜRETİMİNDE DE KAYIP VAR

Alaçamlı tütün üreticisi Mustafa Yeldan da bu yıl geçmiş yıllara göre tütünde kayıp yaşandığını söyledi. Yağızların uzun sürmesi ile birlikte tütünün hızlı büyüme yaşadığını aktaran Yeldan, “Geçmiş yıllarda en az 4-5 kırım yapardık. Şimdi üç kırımda tütünü bitirdik. Hızlı büyümeseydi eylül ayına kadar en az bir iki kırım daha yapardık.” diyerek rekoltede kayıp yaşadıklarını belirtti. Tütün üreticisinin de zor durumda olduğunu belirten Yeldan, “Biz ailecek çalışarak birkaç kuruş alabiliyoruz. Şayet tütün kırma ve dizme işini yevmiyecilere yaptırsak elimize bir şey geçmez.” dedi. Yeldan, bu yıl fiyatların hala belli olmadığını anlatarak, “Geçmiş yıllarda tüccar üretimi artırmak için çiftçiye avans dağıtır ve tütünü kaç liradan alacağını belirlerdi. Bu yıl avans verilmediği gibi fiyatlarda da bir belirsizlik var.” diyerek fiyat artışı beklediklerini ifade etti.