Tiyatro ve sinema oyuncusu Sümer Tilmaç, Özgecan Aslan'ın hunharca öldürülmesiyle kadına yönelik şiddette gelinen noktayı 'toplumsal cinnet hali' olarak nitelendirdi.

Bir tiyatro oyunu için Antalya'nın Manavgat ilçesinde bulunan ünlü oyuncu Tilmaç, Mersin'in Tarsus'ta Çağ Üniversitesi psikoloji bölümünde okuyan Özgecan Aslan'ın vahşice öldürülmesinin kendisini bir baba ve sinemay oyuncusu olarak derinden yaralandığını kaydetti. Özgecan'ın katledilmesini netretle kınadığını belirten ünlü oyuncu, "Özgecan'lara kıyan psikopatlar maalesef aramızda geziyor. Maalesef doktora giden bir millet değiliz. Bazı ailelerde çocuğunun ruh hastası ve psikolojik rahatsızlığını bildiği halde mahallede ve arkadaşları arasında deli derler diye psikiyastriste götürmüyor. Bunlar serseri mayın gibi içimizde geziyor. Başka Özgecan'ların ölmemesi için bu hasta ruh ve sapıklar tedavi edilmeli." dedi.
Kadına şiddet ve cinayetlerinde son yıllarda toplumsal cinnet getirildiğini belirten Tilmaç, daha hayatının baharında 20 yaşında bir üniversite öğrencisinin kaçırılarak ve ardından vahşice öldürülmesinde 'milletçe aman Allah'ım bize ne oluyor' dediğini ifade etti.

Bundan 7 yıl öncede Pippa Bacca ismiyle tanınan 33 yaşındaki İtalya Milano'lu sanatçı Giuseppina Pasqualino di Marineo’nun cesedi, İzmit'in Gebze ilçesinin bir köyünde vahşi şekilde öldürülerek cesedinin toprağa gömülü bulunduğunu belirten Tilmaç, başka Özgecan'lar ölmemesi için yetkililerin, kadın cinayetlerini önlemede cezai müeyyideleri caydırıcı hale getirilmesi için çalışma yapması gerektiğini söyledi.

Sorunun kökünden çözülmesine yönelik kangren olmuş yaraya neşter vurulması gerektiğinin altını çizen Tilmaç, bunun ilk yolununda ilk önce ailede 'şefkat ve merhametle' verilmesi, okulda da öğrencilerede, öğretmenleri tarafından 'ailenin kutsallığı, anne, baba, kardeş, insan,komşu, mahalle, ve vatan sevgisi' iyi bir şekilde verilmesi gerektiğini dile getirdi.
Bu tür vahşi cinayetleri işleyenlerin genelde ayrılmış aileler, kavgacı ortamda büyüme ve bencil bir şekilde yetişen kişiler olduğuna dikkat çeken Tilmaç, şöyle devam etti: "Son yıllarda artış gösteren kadın cinayetlerini sosyologlarımız çok iyi analiz etmeli. Gerçekten ülkemiz kadın cinayetleri konusunda halıhazırda bulunduğu durum itibariyla korkutucu durumda. Başka Özgecan'ların ölmemesi için tedbirler alınmalı. Maaelesef topluma gitmeyen bir toplumuz. Çocuğunun psikolojik sorunu olan aileler 'çoçuğuma deli' derler diye doktora götürmüyor. Sonrada faturası çoğu zaman ağır oluyor. Kişilik bozukluğu olan önceden tespit edilerek tedavi ettirilmeli. Çocuklarada aile ortamında sevgi ve şefkat şekilci değil, özde verilmeli. Anne babasından gerçek anlamda sevgi ve şefkat gören bir çocuk bırakın bir cana kıymayı, yolda giderken bir karıncayı bile incitmez. Özgecan'a bir baba olarak yüreğim yandı. Başka Özgecan'ları kaybetmemek için hasta ruhların acilen tedavi altına alınması gerekir. Bu yapılmazsa yüreğimiz kanamaya devam eder."