Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi (AOSB) Başkanlığı’nın sanayi tesislerinin yöneticileri ve çalışanlarına eğitim desteği sağlamak amacıyla kurduğu AOSB Akademi’de dersler sürüyor. “Çalışanlar arasında ilişkilerden yönetime, üretimlerden pazarlamaya” kadar işletmelerin ihtiyaç duyduğu alanlarda eğitim çalışmalarının gerçekleştiği AOSB Akademi’de bu kez de birlikte çalışan kuşakların farklılıklarına dikkat çeken “X Kuşağı ve Y Kuşağı Çalışanları” ele alındı.

AYA Yönetim ve Gelişim Merkezi işbirliğinde gerçekleştirilen eğitime, AOSB Başkanlığı ile sanayi kuruluşlarının yönetici ve çalışanlarının yanı sıra Ceyhan şehit aileleri dernek başkanı Ayşe Muhacir ve üyeleri de katıldı.
Hedef kitlesi, “İşletmelerde tüm organizasyonlardaki yönetim etkinliğini artırmak için kendilerine yetki ve sorumluluk verilmiş her kademedeki yöneticilerden kendilerini ve çalışanlarını tanımak ihtiyacı içinde olanlar ile birlikte yaşamanın; yönetmenin ve eğitmenin kuşakları anlamaktan geçtiğine inanan herkes” olarak açıklanan seminer büyük ilgi gördü.

"X Kuşağı ve Y Kuşağı Çalışanları" eğitimini veren Yrd. Doç. Dr. Murat Koç, sunumuna X ve Y kuşaklarının tanımını yaparak başladı. 1965-1979 arası doğanlara denilen X neslinin, kurallara uyumlu, aidiyet duygusu güçlü, otoriteye saygılı, sadık, çalışkanlığa önem veren bir kuşak olarak tanımlandığını kaydeden Murat Koç, Y nesli için de şunları söyledi: “1980-1999 arası doğanlardan oluşuyorlar. Kuşaklar arası farklılığın en çok hissedildiği nesil özelliği taşırlar. Çünkü onlar bağımsız olmayı seviyorlar, özgürlüklerine düşkünler ve iş yaşamlarında da farklılar. Belirlenen mesai saatleri arasında çalışmayı sevmiyorlar. Ancak her iki kuşak da aynı işyerinde çalışıyorlar ve etkileşim halindeler ve birlikte yaşıyorlar.”

KUŞAKLARIN DÜNYASINA FARKLI BAKIŞ

Yrd. Doç. Dr. Murat Koç, sunum öncesi eğitimin amacını açıkladı. Koç, “Eğitime katılanlar kuşaklarla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olacak, kuşakların dünyasına farklı bir açıdan bakarak iş yapma, yaptırma ve verimlilik konusunda önemli bir farkındalık elde edeceklerdir. Günlük yaşamda kullanabilecekleri pratik bilgiler elde ederek, kuşaklar bağlamında olaylara ve insanlara bakış açılarını ve kendilerini değiştireceklerdir. İş dünyasının haricinde X kuşağı yetişkinlerin (anne-babalar dahil) Y kuşağı bireylere (çocuklarına) bakış açılarını değiştirecek bilgilerle örgülenecek eğitim, yaşam dengelerimize yeni bir boyut kazandıracaktır.” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Murat Koç, sunumunda “Kuşak kavramını” tanımlayarak, tarih içindeki değişimlerin kuşaklara ve kuşak kavramına yansımalarını önemli detaylarla ortaya koydu. Kuşak farkı ve kuşak çatışmasının sonuçları, kuşakların dünyasına girerek beklentileri açıkladı. İş ortamındaki davranışları pratik bilgilerle katılımcılara sundu
Eğitim, soru-cevap bölümüyle tamamlandı.