Turgut Özal Üniversitesi Ankara Meslek Yüksekokulu (MYO) Müdürü Doç. Dr. Nurettin Can Organize Sanayi Bölgesinde yer alan işletmelerin işgücü ve eğitim ihtiyacını tespit etmek amacıyla önemli bir araştırma yaptı. Can ve ekibinin Ankara’nın önemli organize sanayi bölgelerinden OSTİM’de yaptığı araştırmaya göre sanayicilerin istihdamda ağırlıklı olarak Meslek Yüksekokulu, Meslek Lisesi ve Teknik Lise mezunlarını tercih ettikleri ortaya çıktı. 114 işletmede gerçekleştirilen araştırmaya göre işletmelerde yüzde 19’u Meslek Yüksekokulu mezunu, yüzde 21’i meslek lisesi-teknik lise mezunu çalışıyor. Firmalarda en az yüzde 6,5 ile yüksek lisans-doktora mezunları görev alıyor. Doç. Dr. Nurettin Can, araştırma sonucunda Meslek Yüksekokullarının sanayi için önemini bir defa daha ortaya çıktığını söyledi.

Turgut Özal Üniversitesi Ankara Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nurettin Can ve araştırma ekibi Ankara OSTİM Organize Sanayi Bölgesinde Mayıs ayı içerisinde 114 Küçük ve Orta ölçekli firma yöneticileri ile anket yapıldı. Yapılan ankette çarpıcı sonuçlara ulaşıldı. TÜİK’in verilerine göre, Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısının 2015 Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 401 bin kişi artarak 3 milyon 226 bin kişi olduğunu belirten Turgut Özal Üniversitesi Ankara Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nurettin Can, “15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 3 puan artarak yüzde 20 düzeyinde gerçekleşti.” dedi.

Bu işsizlik verileri iş bulmakta daha fazla güçlük yaşayan kesimin genç nüfus olduğunu teyit ettiğini kaydeden Can, “Ankara OSTİM’de işgücü piyasasının talep kesiminde ne tür beklentilerin olduğuna dair bir çalışma yaptık. Ankete katılan firmalar Savunma, Bilişim Sağlık, İnşaat, Makine, Elektrik -Elektronik gibi 12 farklı sektörün temsilcilerinden oluşmakta olup mevcut çalışanların eğitim profili ile beraber firmalarımızın ihtiyaç duyduğu mesleki alanlar tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre işletmelerin önümüzdeki 12 ay içinde meslek alanlarına göre istihdam etmeyi planladığı meslek oranı belirlendi.” diye konuştu.

Araştırma kapmasında yöneticilere 1 yıl içerisinde İstihdam edilmesi düşündükleri meslek alanları soruldu. Sektör temsilcilerinin yüzde 49,49’u satış elemanı, yüzde 36,36’sı muhasebe, yüzde 6,06’sı teknik-meslek lise mezunu ara eleman, yüzde 5,05 elektronik, yüzde 2,02 makine ve yüzde 1,01 oparetör alanında çalışacak elaman istihdam etmeyi planladığını dile getirdi.

Firmaların işyerlerinde eleman temin etmekte en fazla zorlandığı meslek alanları ve oranları ile ilgili soruya ise yöneticilerin yüzde 40,40’ı satış elemanı, yüzde 11,11’i elektrik teknisyeni, yüzde 8,08’i makine, yüzde 7,07’si elektronik teknisyeni, yüzde 1,01’i vasıfsız işçi ve yüzde 32,32’si diğer cevabını verdi. Firmalara gelecekte popüler olması beklendiği ilk üç sektör ile ilgili görüşleri de soruydu. Gelecekte gelişeceği beklenen üç sektör ise yüzde 28’le hizmet sektörü, yüzde 27,2 ile bilişim ve yüzde 22 ile dış ticaret olarak sıralandı.

OSTİM’de yaptıkları araştırma ile sanayicilerin istihdamda ağırlıklı olarak Meslek Yüksekokulu, Meslek Lisesi ve Teknik Lise mezunlarını tercih ettiklerinin ortaya çıktığını belirten Can, “Araştırma, makine, elektrik, bilişim, plastik, kağıt, metal, inşaat, savunma, sağlık, otomotiv, grafik-reklam alanlarında faaliyet gösteren 114 işletmede gerçekleştirildi. Araştırmaya göre işletmelerde yüzde 19’u Meslek Yüksekokulu mezunu, yüzde 21’i Meslek lisesi-teknik lise mezunu çalışıyor. Firmalarda en az yüzde 6,5 ile yüksek lisans-doktora mezunları görev alıyor. Bunu yüzde 10 ile ortaokul mezunları takip ediyor.” diye konuştu.

Araştırma sonucunda Meslek Yüksekokullarının sanayi için önemini bir defa daha gördüklerini vurgulayan Can, daha önce ara eleman olarak görülen meslek yüksekokulu mezunlarının sanayiciler için aslında ana eleman olduğunu ve iyi yetişmiş bir teknik elemanın üretim faaliyetlerine önemli katkılar sağlayabileceğini ifade etti.