Kağıthane’de oy hırsızlığı ile ilgili davada sanık olan sandık başkanı, sonuç tutanağını arkadaşına doldurtmuş. Tahrifat yapıldığı belirlenen tutanakta Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) 80, Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) de 8 oyu AK Parti’ye yazılmış.

İstanbul 18. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 1057 no'lu sandık başkanı sanık Sevgi Kaptan gelmedi. CHP'nin avukatı Zeynel Öztürk ve CHP’den meclis üyesi adayı Cemil Çelik duruşmada sanıktan şikayetçi olduklarını ve davaya katılmak istediklerini belirtti. Avukat Öztürk, oy hırsızlığı ile ilgili asliye ceza mahkemelerinde 29 dava açıldığını hatırlatarak, bunlardan 9 tanesinin görevsizlikle ağır cezaya gönderildiğini kaydetti. Resmi evrakta sahtecilik suçunun kamu görevlisi tarafından işlenmesi durumunda bu suçun ağır ceza alanına girdiğini ifade eden Öztürk, görevsizlik verilerek dosyanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesini talep etti.

CHP ve Çelik’in davaya katılma taleplerini kabul eden mahkeme, görevsizlik vererek dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi.

İddianamede, tutanakta tahrifat tespit edilmesi üzerine CHP’nin Kağıthane İlçe Seçim Kurulu’na itirazda bulunduğu belirtildi. İlçe seçim kurulundaki inceleme sonucu tutanakta ekleme ve çıkarmaların yapıldığına dair karar verilip suç duyurusunda bulunulduğu kaydedildi.

Belediye başkanı ve belediye meclis üyeliği sonuç tutanağında normalde CHP’ye 84, AK Parti’ye 141 oy çıktığı kaydedilen iddianamede, ilçe seçim kuruluna teslim edilen tutanakta ise CHP’nin oyu 4’e düşürülürken AK Parti’nin oyu 221’e çıkarılmış. İlçe seçim kuruluna teslim edilmek istenen tahrifat yapılmış tutanakta sadece kendi imzası bulunan sandık başkanı şüpheli Sevgi Kaptan, iddianameye yansıyan savunmasında suçlamayı kabul etmedi. Kaptan, “Seçimi bitirip sonuç tutanaklarının bir kısmını çuvalın içine koyduk. Okuldan çıkmadan başka bir sandıkta görevli MHP’li olduğunu söyleyen biri partisine vermek üzere bir mazbata istedi. Kendi partisinin görevlisi gelmemiş. İlçe seçim kuruluna vermem gereken kırmızı barkotlu kağıttaki bilgileri aktararak bu kişiye vermek üzereyken dışarıda bir kavga oldu. Merak edip koridora yöneldik. Kırmızı barkotlu olan sonuç tutanağını MHP’li üye masanın üzerinden aldı. Diğer partililere verilmesi gereken evrakı aldığını zannettim, o anda durumu fark etmedim. Torbayı ilçe seçim kuruluna teslim ederken görevli fark etti.” dedi.

Diğer partililere verilen tutanaklardaki yazıların kendisine ait olduğunu ve herhangi bir tahrifat bulunmadığını belirten Kaptan, “Görevli, ilçe seçim kuruluna teslim etmem gereken tutanağın kırmızı barkotlu olması gerektiğini söylemesi üzerine o an şoke oldum. Partili kişinin diğer evrakı alması gerekirken ilçe seçim kuruluna teslim etmem gereken kırmızı barkotlu tutanağı aldığını o an öğrenmiş oldum.” iddiasında bulundu.

Kırmızı barkodlu tutanak olmadan teslim alamayacaklarını, o kişiye ulaşıp tutanağı almaları gerektiğini söylediklerini anlatan Kaptan, “Tutanağın torba içinde olup olmadığından tereddüt ettim. Görevli çuvalın huzurda açılması gerektiğini söyledi. Açtık baktık yoktu. Görevli boş olan bir tutanağa barkod bastırılabileceğini söyledi. Mevzuatta varmış. Sıradan çıkmadım. Hava sıcaktı, kalabalıktı, rahatsız olmuştum. Aç ve uykusuzdum. Arkadaşım boş olan tutanağa kırmızı renkle 1057 yazdırdı. Elimdeki parti sonuçlarını bir arkadaşım vasıtasıyla aktardık. Aktarma yazılarının bir kısmı bana ait. Bir kısmını da yorulduğum için arkadaşım devam etti. Samimi, güvendiğim, aynı mahallede oturduğum, aynı okulda görev yaptığım arkadaşımdı. Bu tutanağı sadece ben imzalamış oldum.” ifadelerini kullandı.

Sonradan düzenledikleri evrakla asıl evrak arasında tahrifat olduğunun görüldüğünü söyleyen Kaptan, bu tahrifatları kendisinin yapmadığını ileri sürdü. Kaptan, “Ben okuldaki kavga ve izdiham nedeniyle masa üzerinden alınmasını engelleyememiş oldum. Dolayısıyla orijinal evrağı teslim edememiş oldum. Tahrif edilmemiş yazılar bana ait. Ben tahrifatsız olarak evrak teslim ettim. Sonraki aşamayı bilmiyorum. Sonuçları tutanağa geçirirken bir aşamadan sonra yorgun olduğum için arkadaşım geçirdi.” dedi.