Seçimlerde sandık başında görev yapacak kişilere verilen kurslara başvuranların, üye olduğu sendikaya göre fişlendiği ve ayrı eğitime alındığı iddia edildi. Bazı yerlerde ise kursa katılmak isteyenlere, 'kontenjan doldu, siz yemek kursuna gidin' önerisi yapıldığı öne sürüldü.

7 Haziran'daki seçimlerde sandık başlarında görev yapacak kişiler için hükümet, bu yıl ilk kez sertifika programı uygulama kararı almıştı. karsigazete.com.tr, kurs ve alınacak sertifika konusuyla ilgili yaptığı haberde bazı konulara dikkat çekti.

Karşı Gazate’nin haberi şöyle:

"Her ne kadar 'sandıkta görev yapmak için bu sertifika zorunlu değil' algısı yaratılsa da, son anda bu belgelerin sandıkta görevlendirilecek kişiler için bir kriter olacağı düşünülüyor.
Söz konusu eğitimler ise çoğu yerde yapıldı. Bu doğrultuda sandık başkanı ya da görevlisi olacak kişiler, bulundukları il ve ilçelerdeki halk eğitim merkezlerinde 1 günlük eğitim alıyor.

KURSA KAYIT TARİHLERİ BAZI YERLERDE DUYURULMADI

Daha önce, bu eğitimlerden herkesin eşit şekilde haberdar edilmediği, el altından AKP'ye yakın sendika ve kişilere kayıt tarihi konusunda bilgi verildiği ve kontenjanların doldurulduğuna dair eleştiriler yapılmıştı. Bu kez çarpıcı bir iddia daha ortaya atıldı.

Birleşik Kamu- İş Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyesi Ali Taştan'ın Karşı Gazete'ye verdiği bilgiye göre; Eğitim Bir-Sen üyelerine bu sertifika programında farklı bir sistem uygulandı.
Bu uygulamanın Eğitim Bir – Sen üyelerine ayrıcalık anlamına geldiğini öne süren Ali Taştan, gazetemize şu açıklamayı yaptı:

EYÜP HALK EĞİTİM MERKEZİ'NDE SENDİKAYA GÖRE FİŞLEME

'İstanbul Eyüp Halk Eğitim Merkezi'nde, sandık eğitim kursuna başvuran grup ikiye ayrılmış. Yandaş sendika Eğitim Bir-Sen üyelerine ayrı, diğer kişilere ayrı eğitim verilmiş. Kursa başvuranlara 'hangi sendikaya üyesiniz?” diye sormuşlar, Eğitim Bir-Sen üyesi olmayan herkesi de ikinci gruba yönlendirmişler. Bu bir günlük programda Eğitim Bir-Sen üyelerine verilen eğitimde, seçimde AKP lehine sonuç yaratabilecek bazı uygulamalarla ilgili telkinde bulunulduğunu düşünüyoruz.

SANDIK TUTANAKLARI VE ÇİZELGELERİ KİME EMANET?

Örneğin, geçen yıl sandıklardaki oy pusulaları teslim edilirken sadece tek sayfa tutanak torba dışında kalıyor ve veriliyordu. Bu yıl, oy dağılımını gösteren çizelge de oyların tutulduğu mühürlü torba dışında kalacak. Tutanakla birlikte, ilçe seçim kurullarına teslim edilecek. Çizelgelerin ya da tutanakların değiştirilmesi endişesi yaşıyoruz."

SANDIĞI BOŞVER, YEMEK PİŞİR!

Taştan, bu kursları veren bazı halk eğitim merkezi yetkilerinin; Eğitim- İş vb. sendikalara üye olan kişilere 'sandık görevlisi eğitimi kursunda kontenjan doldu, siz en iyisi kendinize biçki- dikiş ya da yemek kursu bulun' önerisi yaptığını da söyledi. "Böylece güya üstü kapalı olarak Eğitim Bir- Sen üyesi olmayanlarla dalga geçiliyor.” değerlendirmesi yaptı.