Gezi gözaltılarının avukatları ile polisler arasında yaşanan arbede ile ilgili avukatlar hakkında açılan davada sanık, müşteki polise peruk uzatarak takmasını istedi. Sanık olan avukat, Ankara’da polis kurşunuyla ölen Ethem Sarısülük davasının sanığı polisin mahkemede peruk taktığını hatırlatarak bunun simge haline gelmesini istediği için böyle yaptığını açıkladı.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya sanık olan 3 avukat ile iddianamede müşteki olarak gösterilenlerden komiser ve hakim katıldı.

Duruşmada sanık avukatlar savunma yaptı. Sanık olan avukat Elif Çalışkan, Gezi olaylarına katıldığı gerekçesiyle tutuklananlardan birinin avukatlığını yaptığını söyledi. Hakime gerekçesini sorduğunda herhangi bir açıklama yapmadığını ifade eden Çalışkan, ailelerin yiyecek getirmesi üzerine bu yiyecekleri polislerin izin vermesi üzerine gözaltındakilere ulaştırdıklarını kaydetti. Daha sonra polislerin yiyecekleri alıp ayaklarıyla çiğnediğini iddia eden Çalışkan, buna tepki gösterdiklerini, fiili ve sözlü saldırıda bulunmadıklarını ileri sürdü. Aksine polislerin darp ettiğini, hakaret ve tacize uğradıklarını öne süren Çalışkan, ters kelepçe taktıklarını da söyledi.

Diğer sanık avukatlar da suçlamaları kabul etmedi, avukatlık görevlerini yaptıklarını belirtti.

Duruşmada kendisine de hakaret edildiği belirtilen ve Gezi gözaltılarına tutuklama kararı veren hakim Salih Cantürk tanık müşteki olarak dinlendi. Hakaret içerikli sözleri kendisinin duymadığını belirten Candük, ‘tutuklandı da mutlu mu oldunuz’ şeklinde sözler sarf edildiğini söyledi. Cantürk, şikayetçi olmadığını davaya da katılmak istemediğini belirtti.

Müşteki olarak dinlenen komiser Ramazan E. sanık olan avukat Elif Çalışkan’ın getirdiği yemeği yere saçarak kendilerine yönelik hakaretler ettiğini savundu. Kendisine fiili saldırı olmadığını kaydeden Ramazan E. nezarethanedeki bazı polislere fiili saldırı da olduğunu kaydetti. Diğer sanık avukat Tolga Çakır’ın telefonla görüntü çektiğini anlatan Ramazan E. uyarması üzerine yine hakaretler ettiğini ileri sürdü. Yemekler konusunda kendisi ve amirlerince emir verilmediği için müdahalede bulunduklarını kaydeden şikayetçi komiser, “Ayrıca yemekleri de kontrol etmemiz gerekiyordu. Buna tepki gösterdiler.” dedi. Bazı avukatların sorularını ise cevaplamak istemediğini belirten Ramazan E. şikayetçi olduğunu davaya katılmak istediğini belirtti.

Avukatlar şikayetçi komiserin suçtan doğrudan zarar gören olmadığı için şikayetinin ve katılma talebinin reddine karar verilmesini istedi. Avukatlar olayın yaşandığı koridordaki güvenlik kamera kayıtları ile adliyede görevli güvenlik şirketine ait güvenlik kameralarına ait görüntülerin stenmesini talep etti.

Mahkeme, Başsavcılığa ve güvenlik şirketine yazı yazılarak tüm güvenlik kamera kayıtlarının istenmesine karar verdi. Mahkeme ayrıca şikayetçi polislerin adliyede görevlendirildiklerine dair yazıların istenmesini de kararlaştırdı. Ramazan E.’nin davaya katılmasına karar veren mahkeme duruşmayı erteledi.

Duruşma sonunda açıklama yapan sanıklardan avukat Tolga Çakır, “Gezi olayları zamanında adliye içerisinde polisler tarafından darp edilmiştik biz avukatlar. Bizim şikayetimiz neticesinde hala soruşturma devam ediyorken darp edilen biz avukatlar hakkında dava açıldı. Bugün ikinci celsesi görüldü. Ankara’da Ethem Sarısülük’ün katili yine bir polis olan Ahmet Ş’nin yargılanması sırasında tanınmamak için peruk, takma gözlük ve burun takmıştı. Bunun artık polisler açısından yargılamada korunan kollanan bir taraf olması nedeniyle bir simge olmasını istediğim için duruşma sırasında polis memuruna bir peruk taktim ettim. Kendisi tabi takmaktan geri durdu.” diye konuştu.