Manisa'nın Soma ilçesindeki, 301 madencinin şehit olduğu faciayla ilgili, 8'i tutuklu 46 sanıklı davanın görülmesine Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediliyor. Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı'nın, çarşamba gününden itibaren kazayı yaşayan maden işçilerini dinlemek istediğini açıklamasının ardından sanık avukatlarının, tutuksuz sanıklara benzer ve uzun sorular sorması tepkilere sebep oldu. Madenci aileleri ve avukatları, işçilerin bildiklerinin açıklanmaması ve gerçeklerden korkulduğu için sürecin uzatılmak istendiğini savundu.

Soma'da 13 Mayıs 2014'te meydana gelen facia hakkında başlatılan adli soruşturmada, haklarında "olası kastla öldürme", "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olma" ve "neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama" suçlarından, 301 kez 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası talebiyle dava açılan 46 sanığın yargılanmasına kaldığı yerden devam edildi. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın duruşmasında tutuklu sanıklar Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru, İşletme Müdürü Akın Çelik, İşletme Müdür Yardımcısı İsmail Adalı, maden mühendisleri Yasin Kurnaz, Hilmi Kazık ve Ertan Ersoy, emniyet teknikeri Mehmet Ali Günay Çelik'in yanısıra tutuksuz sanıkların bir bölümü hazır bulundu.

Faciayla ilgili sorumluluklarından dolayı tutuklu yargılanan, aralarında şirketin patronu Can Gürkan'ın da bulunduğu 8 kişinin sorgularının tamamlanmasından sonra Mahkeme Başkanı Ballı, çarşamba gününden itibaren faciayıda yaşamış maden işçilerini dinlemek istediğini açıkladı. Bu açıklamadan sonra sorgularına geçilen tutuksuz sanıklara, özellikle sanık avukatlarının benzer ve uzun sorular sormaya başlaması dikkat çekti. Bu uygulamaya, madenci ailelerinin yanısıra onlar adına davayı takip eden Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlardan da tepki geldi. ÇHD Başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı, sanık avukatlarının, işçilerin bildiklerini anlatmasını engellemeye çalıştığını öne sürdü. Av. Kozağaçlı, "Ecelden kaçış yok. O işçiler dinlenecek. Bu çarşamba değilse sonraki çarşamba dinlenecek. Çarşambalar bitmez." sözleriyle tepkisini ifade etti. Bunun üzerine Aytaç Ballı'nın, sanık avukatlarıyla bugün görüşme yapacağını söylediği öğrenildi. Bu tartışmaların yanında bugün, geriye kalan 29 tutuksuz sanığın sorguları devam edecek.