Hakim ve Savcılar Üst Kurulu(HSYK) tarafından açığa alınan Şanlıurfa 3. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Habil Kahraman, yazılı açıklama yaptı. Kahraman, “Eğer bir ülkede hâkimler kararlarından ötürü, karar birilerinin hoşuna gitmedi diye açığa alınıyorsa ülkedeki adaletin durumunu takdirlerinize bırakıyorum.” diyerek açığa alınmasına tepki gösterdi.

HSYK’nın 3 tutuklu polisi serbest bıraktığı gerekçesi ile açığa aldığı Şanlıurfa 3. Ağır Ceza Mahkemesi Hakimi Habil Kahraman, açığa alınması ile ilgili yazılı açıklama yaptı. Hakimin vekili Avukat Hüseyin Kandemir tarafından yapılan yazılı açıklamada açığa alınma gerekçesi bildirildi. “Şanlıurfa 3. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimi olarak görev yapmakta iken; Hâkim ve Savcılar Yüksek Kurulu 2. Dairesinin 27.04.2015 günlü kararı ile 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanunun 77. maddesi uyarınca tedbiren görevden uzaklaştırılmış olduğumu öğrenmiş bulunuyorum." diyerek başladığı açıklamada açığa alınma gerekçesini şu ifadelerle anlattı; "Bu işlemin nedeni Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü bir soruşturmada 'resmi belgede sahtecilik' suçundan salt bu suçun tutuklama nedenlerinin var sayıldığı katalog suçlardan olduğu gerekçesiyle tutuklanmasına karar verilen 3 kamu görevlisi hakkında 'resmi belgede sahtecilik suçunun' katalog suçlardan olmaması ve şüphelilerin sabit ikametgâh sahibi olup kaçma şüphelerinin bulunmaması nedeniyle tahliye talebini kabul etmemdir.”

Verilen karara Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığınca itiraz edilerek şüpheliler hakkında yakalama düzenlenmesi istenilmiş ancak Şanlıurfa 1. ve 2. Sulh Ceza Hâkimlerince bu itiraz reddedildiğini anımsatılan açıklama şöyle devam etti; “Nöbetçi olduğum sırada bu kararı vermemde herhangi bir yetki ve görev sorunu bulunmamaktadır, aksine iddia da bulunulmamıştır. Tarafımca karar verilmeden önce soruşturma dosyası savcılıktan yazılı ve sözlü olarak istenilmiş ancak maalesef hâkimliğimize gönderilmemiştir. Bununla ilgili tutanak ta tutulmuştur. Bunun üzerine tutuklama kararı ve tarafların sunduğu belgeler incelenerek karar verilmek durumunda kalınmıştır.”

'KARAR BİRİLERİNİN HOŞUNA GİTMEDİ DİYE HAKİM AÇIĞA ALINIYORSA ÜLKEDEKİ ADALETİN DURUMUNU TAKDİRLERİNİZE BIRAKIYORUM'

Verdiği kararın arkasında duran Kahraman, "Şimdi herkese sormak istiyorum; bir kimse kanunda tutuklama nedenlerinin varsayıldığı suçlardan olmadığı halde açıkça kanuna aykırı biçimde bu suçlardan olduğu söylenerek ve başka bir tutuklama nedeni gösterilmeden tutuklanmışsa; itiraza bakan bir hâkim olarak daha başka hiçbir şeye bakılmadan o kişiyi derhal serbest bırakmak dışında ne işlem yapılması beklenir. 5721 sayılı CMK 100. maddesi de çok açıktır. İşleme konu resmi belgede sahtecilik suçu bu maddede sayılan katalog suçlardan değildir. Böyle olmadığı halde böyle denilip bir kamu görevlisinin tutuklanması ve tutuklu bırakılması en hafiften beni soruşturanların soruşturması gereken bir suçtur. Ben kanuni görevimi yaptım. Nitekim verdiğim karara vaki itirazlarda reddedildi. Ancak açığa alındım. Eğer bir ülkede hâkimler denetimden geçmiş gerekçeli yasal kararlarından ötürü karar birilerinin hoşuna gitmedi diye açığa alınıyorsa ülkedeki adaletin durumunu takdirlerinize bırakıyorum.” açıklamasını yaptı.