Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı, 2 polis için düzenlenen törende "Bu örgütün teşkilatımızın içine sızdırdığı uzantıları kullanarak istihbarat faaliyetleri zafiyete uğratılmaya çalışılmıştır. İlimizin Plaka Tanıma Sistemi (PTS) abilerinden aldığı talimatla kapatılarak asayiş ve terör olayları tırmandırılmaya çalışılmıştır." iddiasında bulundu.

Daha önce bu iddia ile ilgili soruşturma açılmış, Emniyet'in soruşturma talebi Şanlıurfa Valiliği'nce onaylanmıştı. Ancak Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi soruşturma iznini gereksiz görmüş, soruşturma izni verilmemesine oy birliği ile karar vermişti. Mahkemece yalanlanan bir iddianın Şanlıurfa Emniyet Müdürü Eyüp Pınarbaşı tarafından şehitlerin cenaze töreninde tekrar dile getirilmesi sosyal medyada tepkilere sebep oldu.

PTS 7-24 SAAT AÇIK KALMIŞ, EMNİYET'TE KAYITLARI MEVCUT

Bu iddia daha önce Emniyet tarafından 6-7 Ekim olayları sırasında gündeme getirilmişti. Polis avukatları ise Plaka Tanımlama Sistemi (PTS) sisteminin hiçbir zaman kapatılmadığını hatta gündemin yoğunluğu nedeniyle o dönemde ek 3G cihazları ile görüntüleme alanlarının arttırıldığı şeklinde savunma yapmıştı. Avukatlar, Emniyet Genel Müdürlüğü'nde bütün kayıtların mevcut olduğunu, il emniyet müdürlüğünün talebi durumunda görebileceğini açıklamışlardı.

O İDDİA İÇİN MAHKEME NE DEDİ?

Pınarbaşı'nın PTS sistemlerinin kapatıldığı yönündeki iddiaları daha önce mahkemece yalanlanmıştı. PTS sisteminin karartıldığı iddiasıyla ilgili Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'nün Şanlıurfa Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduğu, savcılığın ise Şanlıurfa Valili'ğinden soruşturma için 4483 sayılı yasa gereği izin istediği belirtiliyor. Valiliğin bu talebe 30 Ocak 2015 tarih 2015/11 sayılı kararı ile soruşturma izni verdiği ortaya çıktı. Bu karar karşı Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'ne itirazda bulunması üzerine Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi'nin 2015/72 esas 2015/ 199 karar sayılı ilamı ile itirazın kabulü ile Şanlıurfa Valiliği'nin vermiş olduğu soruşturma izninin yerinde olmadığı gerekçesi ile kaldırılmasına ve soruşturma izni verilmemesine oy birliği ile kesin olarak karar vermişti. Mahkeme, burada görevini kötüye kullanan personelin olmadığını tespit etmişti.