AK PARTİ Kahramanmaraş Milletvekili Celalettin Güvenç başkanlığında toplanan komisyon, 23 ve 24. Dönem’de kadük kalan, Hükümetin yenilediği tasarıyı ele aldı. 
İçişleri Bakanı Efkan Ala, komisyona, tasarıyla ilgili bilgi verdi. Tasarıyla, kolluk şikayet isteminin daha etkin ve hızlı çalışmasını, kolluk şikayet sistemine duyulan güveni daha üst seviyelere taşımanın amaçlandığını belirten Ala, "Güvenlik hizmetini" hak ve özgürlüklerin layık olduğu şekilde kullanılması için insanların ihtiyaç duyduğu kamu hizmeti olarak tanımladıklarını, kamu düzeni için de özgürlük ve hakların kullanılabileceğini, bunların birbirini besleyen bütünün parçaları olduğunu, birindeki sıkıntının diğer alanı olumsuz etkilediğini ifade etti. 

Ala, "Güvenlik, özgürlük, hak, kamu düzeni, toplumsal düzen deyince, aslında ortalama standardı yüksek olması gereken bütünlükten söz ediyoruz. Bir standarttan bahsediyoruz. Çünkü birbiriyle doğrudan ilişkili, birbirini olumlu ya da olumsuz etkileyen faaliyetlerden söz ediyoruz. Kamu düzeni, özgürlükler derken ortalama standarttan bahsediyoruz." dedi. 

Kolluk görevlilerinin özgürlükleri sınırlayıcı nitelikte bazı olaylar çıktığında kullandığı yetkilere sahip bulunduğunu, görevi, niteliği gereği şikayete muhatap olduklarını, bu şikayetlerin zaman zaman toplumda geniş yankı bulduğunu anlatan Ala, şöyle konuştu: 

"Bu yetkilerinin kanun kapsamında, toplumun beklentileri yönünde kullanılıp kullanılmadığının tespiti ve kamuoyunca paylaşılması da önemlidir. Kolluk içinde birtakım yanlışlar olabilir, suistimaller ve yasaya aykırı eylemler olduğuna dair iddialar dile getirilebilir. Bu konuların açıklığa kavuşturulması, iddiaların üzerine ciddiyetle gidilmesi, uzman ve yetkili kişiler eliyle yansız ve objektif soruşturulması esastır. Bunun böyle yapılıyor olması, bundan sonra bu alanda hiçbir düzenleme yapmayacağımız anlamına gelmez. Bir düzenleme getirirken, peşinen söyleyelim, 'şimdiye kadar şöyle olmuyor muydu?' sorusu yerli yerine oturmaz. O zaman bir defa düzenleme yaparsınız, sonra bir daha reform ihtiyacı hissetmezsiniz. Böyle bir anlayış mümkün değildir. Bugün yapacağımız düzenlemeyi, şartlar gerektirirse yeniden reforme edeceğiz. Nasıl ki bundan önceki düzenlemeleri reforme ederek yola devam ediyorsak..." 

Ala, sözlerine şöyle devam etti: 

"Bir güllük gülistanlık ortamdan da bahsetmiyoruz. Terörle mücadele eden bir Türkiye'den bahsediyoruz. Etrafımızda bir ülke batmış, başka ülke iç karışıklıklar içinde, bizim buralarla sınırımız var, hem oradaki istikrarsızlığın ülkeye yansımasını önleyen politikalar izliyoruz, hem Türkiye içinde demokrasimizin standardını yükseltecek, sosyal refahı artıcı politikalar izliyoruz. Daha birçok alanda reformları yapacağız. AB ülkelerindeki sistemler incelendi, vatandaşlarla anketler yapıldı, kamu kurum ve kuruluşlarla değerlendirildi. İstişareler sonucunda şekillendi." 

Tasarının geçmiş dönemlerde yasalaşmadığını hatırlatan Ala, bugün Türkiye'nin öncelikleri arasında bulunduğunu, ayrıca AB ile vize muafiyeti kapsamında da ele alındığına işaret etti. 

Bakan Ala, kolluk şikayet sistemiyle, mevcut sistemde idari soruşturma sisteminin güçlendirildiğini, mevcut yapının üzerine bazı ekler konulduğunu belirterek, ceza yargılaması sisteminde değişiklik öngörülmediğini, yargının yetkilerinin aynen devam ettiğini, Kolluk Gözetim Komisyonu'nun ihbar ve şikayetlerle ilgili resen mevcut mekanizmayı harekete geçirebileceğini, kamuoyunun sistemi takip etme imkanı da olacağını bildirdi. 


Komisyon Başkanı Güvenç, düzenlemenin ileri bir adım olacağını, Avrupa ülkelerinde de parlamento ya da yürütmenin ağırlıklı olarak komisyondaki üyeleri görevlendirdiğini vurguladı. 

öte yandan içişleri komisyonuna gelen bir diğer konuda Şanlıurfa iline Milli mücadelede göstermiş olduğu mücadeleden dolayı, Kahramanmaraş ve Gaziantep illerine verilen istiklal madalyasıda, içişleri komisyonunda tüm partilerin ortak oylarıyla kabul edilip genel kurula gönderildi. Bu durum Komisyon başkanı Güvenç’in daha önce Vali ve İlk Büyükşehir Belediye başkanı olarak görev yaptığı urfa ile ilgili olarak, ilk komisyon toplantısında Şanlıurfaya istiklal madalyası verilmesi kanunu geçmesi, urfadan sosyal medya aracılığıyla Urfalıların sevgi ve desteklerini  göstermesine sebep oldu…