Şanlıurfa’da farklı görüşe sahip 232 STK, yaşanan çatışmaların durması için ‘Urfa barış insiyatifi’ grubu oluşturdu. ‘Savaşın kazananı olmaz' çağrısında bulunan STK’lar, siyasilere “Barış için oy kaygısı taşımadan elinizi taşın altına koyun.” çağrısı yaparken çatışmaya sebep olanların lanetle anılacağı vurgusunu yaptı.

Şanlıurfa’da farklı görüşlere sahip 232 Sivil Toplum Kuruluşu’nun(STK) onayı ile kurulan Urfa Barış İnsiyatifi’ gurubu yaşanan çatışmaların biran önce durması için bir araya geldi. ‘Urfa Barış İnsiyatifi’ adı verilen ve Şair Nabi Kültür Merkezinde yaklaşık 100 STK temsilcisinin katılımı ile bir araya gelen grup, çatışma ortamının biran önce sonlandırılması temennisinde bulundu. Toplantı öncesi açıklama yapan STK’lar, 1990’lı yıllara dönmek istemediğini vurgularken, yaşanan çatışmaların kaygı verici olduğunun altını çizdi. 'Savaşın kazananı yoktur.' diyen STK’lar siyasilere, “Çatışmaların durması için oy kaygısı taşımadan elinizi taşın altına koyun.” çağrısında bulundu. STK’lar adına konuşan Kadri Konak, “savaşlar yıkımdır, acıdır, annelerimizin gözyaşıdır. Savaş yokluktur, savaşın kazananı yoktur. 1990’lı yıllarda ekonomik, sosyal sıkıntı, göçleri, faili meçhul cinayetleri, hep beraber acı ile yaşadık. Bu acıları yeniden yaşamak istemiyoruz.” dedi.

“Çatışmaların devam etmesi durumunda üzerinde yaşadığımız bu toprakların uzak ve yakın emperyalistler tarafından stratejik savaş sahası haline getirileceği endişesi taşıyoruz.” diyen Konak, savaş baronları, küresel kapitalist güçler, çok ortaklı şirketler, kanımız ve canımız üzerinden nemalandıklarını söyledi.

Savaş ortamında kimsenin kendini güvende hissetmediğini dile getiren Konak, “Biz STK’lar olarak savaş ortamının toplumda ayrışmayı, kin ve nefret tohumlarının yerleşmesine sebep olduğunun bilincinde olarak bu ateşe bir kova su dökmek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Çatışmaya sebep olanların lanetle anılacağını kaydeden Konak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Buradan tüm siyasilere seslenmek istiyorum; barış için oy kaygısı taşımadan elinizi, taşın altına koyun. Ellerin tetikte çekilmesine gayret gösterin. Unutmayın ki barış için mücadele edenler toplumda hep saygı ile anıldıkları gibi çatışmaya sebep olanlar da hep lanetle anılacaklardır. Onun için diyoruz ki; savaşa hayır, barış hemen şimdi.”

Baro Başkanı Hikmet Delebe ise ”Burada özellikle her çevreden her siyasi görüşten STK bir araya geldi. Her çevreye talebimiz oluyor ve kesinlikle bir ayrım söz konusu değildir. Siyasi iktidardan tutun da HDP'ye kadar, Kandil'den tutun da KCK'ya ve İmralı'ya kadar bütün unsurlara, kesimlere, bütün güçlere ve taraflara çağrıda bulunuyoruz umarız temennimiz çağrımız yerini bulur.” şeklinde konuştu.