'Makul şüpheyi' insan haklarına ve anayasaya aykırı bulan ve yeni düzenleme ile avukatın dosyaya erişiminin engellendiğini belirten hukukçular, Şanlıurfa Adliyesi önünde toplandı. Aralarında Diyarbakır, Bitlis, Bingöl, Hakkari, Muş, Şırnak, Van, Ağrı ve Şanlıurfa'nın da bulunduğu 15 baro, basın açıklaması yaparak düzenlemeden vazgeçilmesi gerektiğini vurguladı.

Basın açıklamasını 15 baro adına Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe yaptı. Adli aramalarda ”˜makul şüpheliyi' yeterli bulan yasal düzenlemenin Meclis'ten geçerek hukuk düzenine girdiğini anımsatan Baro Başkanı Delebe, yasalaşan bu düzenleme ile avukatların dosyaya erişiminin ciddi anlamda engellendiğini söyledi. Delebe, "Böylece yargının kurucu 3 ayağından biri olan savunma, dosyayı inceleyemeden, şüpheli hakkındaki itham ve delillerin ne olduğunu bilmeden savunma yapmak durumunda kalacaklardır. İddia makamı olan savcılık dosyanın tamamını elinin altında tutacak, ancak savunmayı temsil eden avukat dosyayı hiç inceleyemeden, delileri göremeden iddiaları çürütmeye çalışacak. Oysa ceza adalet sistemine hâkim olan 'silahların eşitliği' ilkesi gereğince, yargılamanın herhangi bir evresinde savcı ve hâkim hangi olanaklara sahipse avukatın da aynı olanaklara sahip olması gerekir. Avukat dosyaya ve dolayısıyla aleyhindeki delillere erişemediği için sağlıklı ve etkili bir savunma da yapamayacaktır." dedi.

Düzenleme ile gelen 'makul şüpheli' düzenlemesinin de anayasaya aykırı olduğunu savunan Başkan Delebe, "Aslında soyut ve göreceli bir kavram olan 'makul şüphe' ile alınan arama kararı üzerine polis veya jandarma artık çok rahat ve kolay bir biçimde arama yapabilecektir. Yani adli aramalar artık sıradan ve keyfi bir hal alabilecektir. Nereden bakılırsa bakılsın, arama için 'makul şüphe' kriterini yeterli bulan bu yasal düzenleme, başta Anayasa olmak üzere, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'ne, İnsan Hakları Avrupa Sözleşmesi'ne ve diğer evrensel hukuk metinlerine ve normlarına aykırıdır." şeklinde konuştu.

"Siyasal iktidar eliyle getirilen ve savunma mesleğini, adil yargılama hakkını ve özel hayatın gizliliğini ciddi anlamda zedeleyen bu yasal düzenlemeleri kabul etmemiz mümkün değildir." diyen Delebe, siyasi iktidarın kaşık ile verdiği hak ve özgürlükleri, kepçe ile geri aldığını kaydetti.

Delebe, "Zira adil yargılama hakkını ihlal eden ve aramalar için 'makul şüpheyi' yeterli bulan bu yasal düzenlemelerin daha çok bölgemizde hak ihlallerine yol açacağına kuşku yoktur." diye konuştu.