Geçtiğimiz yaz aylarında aşırı tüketim ve kuraklık sebebiyle su seviyesi hızla düşen ve kuruma tehdidi ile karşı karşıya kalan Sapanca Gölü, suya doydu. Göl suyu, Çark Deresi regülatöründen tahliye edilmesine rağmen göl zaman zaman taşıyor. İki gündür devam eden yağışlarla birlikte gölde su seviyesi 32.30 koduna yükselerek, son yılların en yüksek seviyesine ulaştı.

Kocaeli ve Sakarya’nın içme suyu ihtiyacını karşılayan Sapanca Gölü'nde, kışın düşen kar yağışı ve bahar aylarının yağışlı geçmesiyle su seviyesi yüksekliği son yılların rekorunu kırdı. Geçtiğimiz yaz aylarında göl kritik su seviyesi olan 29.90 metre kodunun altına bile düşmüş, bu durum Sakarya Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) yetkililerini endişelendirmişti. Şebeke suyu ile halı yıkanmaması, bahçe sulanmaması çağrısında bulunulmuş, göldeki su seviyesinin düşmesiyle birlikte su kalitesinde de ciddi sorunlar başgöstermeye başlamıştı. Ancak kar yağışı ve bahar aylarında düşen son yağışlar Sapanca’nın yüzünü güldürdü.

SASKİ’den edinilen bilgiye göre, özellikle kışın Sapanca Gölü havzasına düşen kar yağışı göldeki seviyeyi yükselttiği belirtildi. Bu seviyesinin yükselmesinin aynı zamanda suyun kalitesini de artırdığını belirten SASKİ yetkilileri, şu bilgiyi verdi: “Kar yağışı göl için hayati önem taşıyor. Kar yüksek kesimlerde çok yavaş eridiğinden gölü uzun süre besleyebiliyor. Bu sebeple eğer çok büyük bir kuraklık olmazsa göl seviyesi geçen yaz olduğu gibi kritik seviyeye yaklaşmayacak. Son yağışlar da havzayı besledi. Yine yüksek kesimlere kar düşmesi Sapanca Gölü için altın değerinde. Ancak yine de sanayi tesislerinin gölden su çekmesinin önüne geçmek gerekiyor. Sapanca Gölü suyu sadece insani amaçla kullanılmalı.”