Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Saraçoğlu Mahallesi’nde zorla tahliye yapmak isteyen yetkililer hakkında, konut dokunulmazlığını ihlal, görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal suçu işlemekten kamu davası açılması talebi ile suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunda bulunulan isimler arasında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürü H. Abdullah Kaya, Çankaya Kaymakamı Aydın Ergün de yer alıyor.

Suç duyurusuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Saraçoğlu’nda yapılmak istenen zorla tahliye işlemleri barınma hakkını ihlal etmekle birlikte hukuksuz bir süreçle kültürel varlığın boşaltılması anlamına gelmektedir. Bakanlar Kurulu kararlarının iptali ve tahsislerin kaldırılmasına ilişkin davalar hala sürerken, dava sonuçlanmadan lojmanların boşaltılmasını gerektiren bir işlem yoktur.” değerlendirmesini yaptı.

“BİNALARI ATIL BIRAKARAK SATIŞI GÜNDEME GETİRMEK İSTİYORLAR”

“Bu acelenin arkasında yatan sebep nedir?” diye soran Candan, Çankaya Kaymakamlığı, Adnan Ötüken Kütüphanesi, Namık Kemal Ortaokulu ve Çankaya Milli Eğitim Müdürlüğü binalarının da Saraçoğlu’nda olmasına ve tahsislerinin de kaldırılmış olmasına rağmen, halen tahsisleri kaldırılmış hazine taşınmazlarında faaliyet gösterdiğini söyledi. Candan, “Binaları atıl bırakarak, satışını gündeme getirmek istiyorlar. Saraçoğlu Mahallesi’nin atıl duruma geçmesine asla müsaade etmeyiz.” dedi.

‘GÖREV İHMALİ’ VURGUSU

Oda’nın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunduğu suç duyurusu dilekçesinde şu ifadelere yer verildi: “Boşaltılmış lojmanların güvenliğini sağlamak için hiçbir tedbir alınmamış, hazine taşınmazlarının korunup gözetilmesi yükümlülüğü açıkça ihmal edilmiş ve her biri kültür varlığı olarak tescilli binalar güvenlik zafiyetinden ötürü hırsızlar tarafından tahrip edilmiş ve yağmalanmıştır. Aynı şekilde Namık Kemal Mahallesi’ndeki Hazine’ye ait binaların kimliği belirsiz kişiler tarafından işgal edilerek ticari amaçla kullanılmasına göz yumularak da görev ihmal edilmiştir.”