Mimarlar Odası Ankara Şubesi, kamuoyunda ‘Ak Saray’ olarak adlandırılan Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın peyzajında kullanılan bitkilerin sertifikalarını ve karantina belgelerini resmi yazı ile Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan istedi. Yazıya henüz cevap verilmeden Bitki Karantina Yönetmeliği değiştirildi ve yenisi Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmeliği inceleyen oda yöneticileri, yapılan değişiklikle karantina ve sertifika serbestisi getirildiğini iddia etti.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Saray’a alınan bitkilerin sağlık sertifikalarını beklerken yönetmeliğin ‘apar topar yayınlandığını’ söyledi. Candan, “Kaçak Saray'ın bitkilerinin sağlık sertifikalarının açıklanmasını beklerken, apar topar bitki karantina yönetmeliğinin değişmesi çok manidar, muhtemel hasta bitkilerle topraklarımız kirletiliyor, GDO'lu gıdaların serbest bölgelerden girişlerinde kolaylıklar sağlanıyor.” dedi.

Bitki Karantina Yönetmeliği’ndeki değişikliğe neden ihtiyaç duyulduğunu soran Candan, “Serbest bölgelerden sağlıksız bitki geçirmek neredeyse serbest.” ifadelerini kullandı. Candan, bitki karantina yönetmeliğinin ‘ışık hızıyla değiştirildiğini’ vurgulayarak, şunları kaydetti: “Resmi Gazete'de yayımlanan bitki karantina yönetmeliğine göre; bitkilerde zararlı organizmaların tespiti için alternatif olarak gözle muayene yöntemi getiriliyor. Hangi devirde yaşıyoruz? Gözle muayene alternatifli olamaz. Yönetmeliğin 9. maddesi neredeyse tamamen değişmiş durumda. Bu radikal değişikliğin nedenini kamuoyuna açıklamak zorundalar. Serbest bölgelerde, bitki sağlığı kontrollerinin yapılması depo ve antrepolarda geçici boşaltma izni kaldırılmış durumda. Serbest bölgelerden sağlıksız bitki ve bitkisel ürünler ve diğer malzemeler geçirmek neredeyse serbest. Adı üstünde serbest. Kaçak sarayın bitkilerinin serbest bölgesi neresi, hangi gümrükten geçti, Tarım Bakanlığı açıklama yapmalı. Yönetmeliğin yirminci maddesinde gümrüğe terkedilen mülkiyeti kamuya geçirilen, bitki, bitkisel ürün ve diğer maddelerin girişinde bitki sağlık sertifikaları aranmayacak. Hem topraklarımız kirlenecek hem de insan sağlığına zararlı GDO'lu gıdaların geçişine kolaylık sağlanacak.”

“HER TAŞIN ALTINDAN SARAY BAĞLANTISI ÇIKIYOR”

Saray'da tavuk kümesi, bıldırcın kümesi yaptırarak, doğal beslenmeye çalışanların halka sağlıksız ortam ve gıdaları layık gördüğünü kaydeden Candan, “AOÇ’de ve ülkemizin herhangi bir yerinde, bir karış toprağımızın kirletilmesine, halkımızın sağlıksız gıdalara mahkum edilmesine seyirci kalmayacağız. 60 TIR ,ülkeye girmesi yasak olan, mantar taşıyan erik ağacı girdi bu ülkeye, çilekler sınırdan geri döndü. Kent sağlığı kadar halk sağlığı da bizi ilgilendiriyor. Sarayın izini sürerken, değişik konulara da ulaşıyoruz. Nedense her taşın altından Kaçak Saray bağlantısı çıkıyor. Halkımızın sağlığıyla oynuyorlar. Bakanlığı; açıklama yapmaya, ilgili kurumları göreve davet ediyoruz.” şeklinde konuştu.