Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Atatürk Orman Çiftliği’nde mahkeme kararlarına rağmen inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ı yerleşkesine ilişkin ‘maliyet tespiti davası’ açtı. Oda yöneticileri de kişisel olarak maliyet tespit davası açtı.

Maliyet tespit davasının Kongre Merkezi, cami, ek binalar, konut ve ana binayı da kapsadığını söyleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Kaçak Saray yerleşkesinde 60. davamızı açıyoruz. Bu davamız bugüne kadar iddia ettiklerimiz ve söylediklerimizin delili olacak bir davadır. Kaçak Saray yerleşkesi içinde bulunan yapıların tamamının kalem kalem maliyetinin tespitini istiyoruz. Bu özgün bir davadır, hakkımızda açılmış ve açılacak olan davaların delil tespit davasıdır.” dedi.

Candan, daha önce böyle bir dava açmadıklarını, bu davanın şimdiye kadar açtıkları davalardan farklı olduğunu da vurguladı. “Kamu kaynaklarının şeffaf bir şekilde nereye harcandığını bilmek hepimizin hakkı.” diyen Candan, kaba inşaat ince inşaat dekorasyon, peyzaj, etrafındaki yol ve köprüler, ıslak hacim vitrifiyelerinden, servis malzemelerine kadar maliyetlerinin tespitini mahkeme yoluyla talep ettiklerini söyledi.

'KAMU HARCAMALARI ŞEFFAF OLMALI'

Kalem kalem harcamaların tespit edilmesini istediklerini belirten Candan, şöyle devam etti: “Mobilyalar, avizeler, işçilik, güvenlik maliyetleri, SPA, sinema salonu, fitnes center kongre merkezi, mermerler, ithal yurtdışından getirilen ağaçlar, peyzajı, bakımı, asansör, iç teşrif, aylık işletme giderleri, elektrik, su, doğalgaz güvenlik temizlik, peyzaj bakımı ve tüm maliyetlerin tespitine yönelik açtığımız bu dava örnek bir davadır. Kamu harcamaları şeffaf yapılmak durumundadır, kamu kaynakları da kamu yararına kullanılmak durumundadır. Mahkeme bu israfın tespitinin yapılması için açılmıştır. Delilerin karartılmasını istemiyoruz. Hükümetler kamuoyuna şeffaf bir şekilde nerde nasıl harcadıklarını açıklamak zorundalar.”

'UMARIZ BİLİRKİŞİLERİ SARAY’A ALIRLAR'

Mimarlar Odası Ankara Şube Yöneticileri de ayrıca bireysel olarak maliyet tespit davası açtı. Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Namık Kemal Kaya, “Bir ülkeyi demokrasi ile yönetiyorsanız şeffaf olmak zorundasınız. Hukukun, adaletin işletilmesi gerekiyor. Umarız açtığımız davada bilirkişi heyetlerini içeri alırlar. Daha önce söyledikleri gibi 'güçleri yetiyorsa gelsin yıksınlar' demezler. Maliyet tespitinin yanı sıra, AOÇ’de kaç bin ağaç kesildi, kesmeden önce tespit ettiler mi bunu da merak ediyoruz.” ifadelerini kullandı.