Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ana bina ve ek yapılarının maliyetlerinin peşini bırakmıyor. Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisine mahkeme kararına rağmen inşa edilen, Danıştay’ın da tarihi sit alanına yapılmasının önünü açan düzenlemeyi bozarak ikinci kez ‘kaçak’ duruma düşürdüğü Saray’ın çatı maliyetleri açıklandı. Yüzeylerinin toplamı 35 bin metrekareyi bulan Saray’ın çatısı için kullanılan Alman malı özel çinkonun toplam maliyeti tam 85 milyon lira. Çatı için harcanan bu para asgari ücretle çalışan 89 bin 568 işçinin maaşına denk geliyor.

Saray’ın maliyetleri ve lüks malzemeleri ile ilgili sürekli yeni bilgileri kamuoyu ile paylaşan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu kez de Saray’ın çatı maliyetlerini ve malzemelerini açıkladı. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Saray'ın ve eklentilerinin çatısı için Alman malı özel çinko kullanıldığını ifade etti. Rheinzink marka bu malzemenin içerisinde, alüminyum, bakır ve titanyum olduğunu, çatı aksamının metrekaresinin KDV’siyle birlikte 2 bin 124 lira civarında olduğunu belirtti.

'SARAY'IN ÇATISININ MALİYETİ DÜZCE HALKINI DÜZE ÇIKARTIRDI'

Saray’ın AOÇ’de yasa dışı inşa edildiğini, Danıştay tarafından da kaçak olduğu perçinlendiğini kaydeden Candan, “Temelinden çatısına kadar meşruiyeti yok ve ataş pahası.” diye konuştu. Çatı için Alman malı özel bir malzemenin kullanıldığını belirten Candan, şöyle devam etti: “Kaçak sarayın çatılarında kullanılan titanyumlu çinko, ithal malzemenin metrekaresi KDV dahil 2 bin 124 lira civarında. Kaçak yerleşkenin çatı yüzeyleri yaklaşık 35 bin metrekare civarında. Kırımlar ve firelerle birlikte 40 bin metrekarelik çatı yüzeyi, ithal, yanmaz, titanyumlu çinko ile kaplanmış durumda. Bu metrekareye camii ve kongre merkezinin çatı yüzeyleri dahil değil. Kaçak sarayın ve eklentilerinin çatı maliyeti yaklaşık 85 milyon lira. Kaçak sarayın çatısı 89 bin 568 asgari ücretlinin maaşına denk. Bir asgari ücretlinin ortalama 4 kişilik aileden oluştuğu varsayıldığında, kaçak sarayın çatısının maliyeti 358 bin 272 kişinin yaşamını doğrudan etkiliyor. Kaçak sarayın abartılı çatı maliyeti 355 bin nüfuslu Düzce'de her evden bir kişinin iş sahibi olmasına denktir.”