Sarıçam Belediyesi Portakal Çiçeği Edebiyat Ödülleri Yarışması sonuçlandı. Adana temalı deneme, hikâye ve şiir dallarında eserlerin kabul edileceği ilan edilen yarışma, yurtiçi ve dışından büyük ilgi gördü. Geleneksel olması amaçlanan yarışmayla, sanat ve edebiyat dünyasına yeni yetenekler ve özellikle de Adana temalı edebi eserler kazandırılması amaçlandı.

Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, “Edebi anlamda yetenek sahibi kişilerin eserlerinin kültür ve sanat dünyamıza kazandırılması açısından büyük bir fonksiyon icra eden bu yarışmamıza, ülkemiz edebiyat ve sanat çevrelerinin yanı sıra ülke dışından da katılımlar gerçekleştirildi. Konusu Adana olan yarışmaya toplamda 253 eser katılmıştır.” dedi.

Yarışmada katılımcıların kültür ve sanat bilincini, milli kültürüne odaklanarak edinebilmesi; kendi kültürel değerleri, Adana’nın tarihine, dolayısıyla geleceğine sahip çıkacak nesillerin yetişmesi için çok önemlidir.” diyen Belediye Başkanı Uludağ, “Bu kapsamda düzenlenen yarışma ile katılımcıların özgün eserler ortaya çıkarmasına fırsat verilmiş. Adana ile ilgili her türlü değerin edebi metinler üzerinden yarınlara kazandırmalarına ortam hazırlanmıştır.” diye konuştu. Başkan Uludağ, dereceye giren eser sahiplerine ödüllerinin 4 Nisan’da gerçekleştirilecek, ‘Nisan’da Adana’da / Portakal Çiçeği Karnavalı’ kapsamında düzenlenecek törenle verileceğini açıkladı.

JÜRİ ÇALIŞMA PROGRAMI VE DERECEYE GİREN ESERLER
31 Aralık 2014’te sona eren eserlerin son teslim tarihinden başlayarak jüri için hummalı bir çalışma takvimi başladı. İstanbul’da yayınlanan Granada Dergisi Genel Yayın Yönetmeni V. Hüseyin Kaya, İzdiham Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Parlak, Edebiyat Tarihçisi Eğitimci Tahsin Yıldırım ile Sarıçam Kent Konseyi Başkanı Yusuf Özer, Yazar Nedim Ali Kısaoğlu, Gazeteci–Yazar Yüksel Evsen ve Sarıçam Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Bekir Uludağ yarışmaya başvuran eserleri değerlendirdi.

Jürinin ön çalışmasını tamamlamasının ardından verilen puanlara göre üç ayrı kategoride ilk 25 eser seçildi. 7 Mart Cumartesi günü İstanbul’da Sarıçam Kent Konseyi Başkanı Yusuf Özer başkanlığında yapılan değerlendirmeyle ilk 25’e kalan eserler jürinin müşterek toplantısıyla yeniden incelendi ve bu kez her branşta 10 eser tespit edildi. 10 Mart tarihinde yapılan son toplantıyla bu kez her branştaki 10 eser değerlendirilerek ilk üç ve mansiyon ödülüne hak kazanan eserler belirlendi.

HİKÂYE DALINDA DERECEYE GİREN ESERLER
Hikâye dalının birincisi, ‘Sıradan ve modası geçmiş defter’ isimli eseriyle yarışmaya Amerika Birleşik Devletleri’nden katılan Atife Gülfer Gündoğdu oldu. ‘Beni Adana’nın toprağına gömsünler anne!’ isimli eseriyle yarışmaya Denizli / Merkez Efendi’den katılan Saltuk Buğra Bıçak hikaye dalının ikincisi oldu. Karaman’dan yarışmaya katılan İbrahim Şaşma, ‘Can kırıkları’ isimli eseriyle hikaye dalının üçüncüsü oldu. Yarışmaya Adana’dan katılan Ekrem Ayhan Çakay, ‘Görünmez eller’ isimli eseriyle Sarıçam Belediyesi Portakal Çiçeği Edebiyat Ödülleri Yarışması’nın hikâye dalında mansiyon almaya hak kazandı.

DENEME DALINDA DERECEYE GİREN ESERLER
Sarıçam Belediyesi Portakal Çiçeği Edebiyat Ödülleri Yarışması’nın ‘deneme’ dalında birincisi Adana’dan katılan Ziya İpek oldu. ‘Kokusu değişmeyen şehir’ isimli denemesiyle yarışmaya katılan İpek birinci oldu. ‘Bir şehir ki sinesi efsun, ezgisi elif’ isimli eseriyle yarışmaya İstanbul’dan katılan Ece İrem Dinç ikinci oldu. ‘Yeni bir rüzgar’ isimli denemesiyle yarışmaya katılan Göksu Etike üçüncülük ödülü aldı. Gültekin Akyar, Muğla’dan ‘Akdeniz’in ateşli divası: Adana’ isimli denemesiyle katıldığı yarışmada mansiyon ödülü almaya hak kazandı.

ŞİİR DALINDA DERECEYE GİREN ESERLER
Portakal Çiçeği Edebiyat Ödülleri Yarışması’nın şiir kategorisine ‘Di/Yar-ı’ isimli eseriyle İstanbul’dan katılan Yasin Semiz birinci oldu. ‘Sarıçam güzellemesi’ isimli eseriyle yarışmaya Trabzon’dan katılan Nihat Malkoç ikinci, ‘Portakal çiçeği açarken gel’ isimli eseriyle Konya’dan katılan H. Neslihan Özmaya üçüncü oldu. Yarışmaya Adana’dan ‘Adana güzellemesi’ başlıklı eseriyle katılan Murat Ölmez mansiyon ödülünü layık görüldü.