Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, bazı kurumların Nisan Ayı’nda fındık rekolte tahmini yaparak algı oluşturulmaya çalışıldığını söyleyerek bunu yapanların kendine çeki düzen vermesini istedi.

Başkan Sarıkahraman, Ünye’nin Han Boğazı Fındık Tüccarları ile kavgalı olmadıklarını, olmayacaklarını, ancak daha hala kar yağmasına rağmen de rekolte tahini açıklamasına sert sözler ile cevap verdi.

“Hepinizin kafasını karıştıran rekolte tahmini çalışmaları. Biz Ünye Ziraat Odası olarak beyin, kafa karıştırıcı üsluplardan kaçınacağız. Gerçek ne ise sizlere onlardan bahsedeceğiz. 650 bin ton fındık rekoltesi açıkladı geçen bir grubun başkanı. Fındığın hala don tehlikesi var. Fındığın fırtınası var. Fındığın kurakla mücadelesi var. Fındığın heyelanla mücadelesi var. Çuvala girmeden bu 650 bin ton rekolteyi nasıl yaparsınız anlayabilmiş değilim. Bizler genel merkezimizin görüşünü alarak genel merkezimizin vermiş olduğu yetki ile bu işler uzmanla, profesörlerle bir ekip oluşturarak her sene Haziran ayının sonunda hatta Temmuz ayının başlarında rekolte tahmin çalışması yapıyoruz. Bu çalışmalar belki piyasadaki 17 liralık yüksek fiyatın ateşini söndürmek için olabilir, buna bir sözümüz yok ama 600 bin, 650 bin ton ya da 700 bin ton fındık rekoltesi açıkladığınız zaman bunun bir dayanağı olması lazım. Eğer siz garanti sayımıyla birlikte bu rekolte tahminini verirseniz beni de yanıltmış olursunuz üreticiyi de yanıltmış oluşunuz. Biz hep üreticiden yana olacağız.”

“HAN BOĞAZI KENDİNE ÇEKİ DÜZEN VERMEK ZORUNDA”

“Ben Ünye Ziraat Odası olarak Han Boğazıyla hiçbir zaman kavga etmeyeceğimi söyledim. Ama Han Boğazı da kendine çeki düzen vermek zorundadır. Eğer Han Boğazı, benim üreticimin elindeki bir dilim ekmeğin sofrasına gitmeye karşı duruyorsa orada işte yanlış arkadaş diyeceğiz çekinmeden. Bizim tavrımız sürekli üreticiden yanadır. Ancak Han Boğazı esnafı da bizim. Bir fabrikanın iflas etmesi, bir fabrikanın kapanıyor olması en az 100, 200 kişinin evine ekmeği götürememesi demektir. Eğer biz bu fındık gemisinin beraber yolcularıysak doğruları söylemek durumundayız. Siz geçen sene depoda kalan fındığı bu seneki daldaki karanfille beraber rekolteye koyarsanız biz orada sizinle beraber olamayız. Bizim hesabımız Ziraat Odaları Birliği olarak yukarıdan aşağıya daldaki fındığın çuvala girebileceği tahmini rekoltesini yapmaktır.” diyerek fındık tüccarlarını uyardı.