TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi ve AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Sıtkı Güvenç, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilere sahip çıkılması gerektiğini belirterek, "Bugünler gelecekte büyük dostlukların temeli olacaktır" dedi.

Güvenç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyelilere kucak açan Türkiye'nin, savaş mağdurlarına hem barınma hem de gelecekleri için eğitim şansı tanıdığını söyledi.

Türkiye'nin dört bir yanındaki barınma merkezlerinde Suriyeliler için mesleki eğitim ve Türkçe kurslarının açıldığını ifade eden Güvenç, Suriyeli misafirlerin savaş bitip ülkelerine döndüklerinde, orada geçimlerini sağlayabilecekleri bir meslek sahibi olmalarının son derece önemli olduğunu belirtti.

Güvenç, özellikle kadınlar ve gençlere yönelik açılan meslek kurslarında Suriyelilerin Türkiye'de birer "altın bilezik" sahibi olmalarının sağlandığını, bunun da gelecek adına önemli bir kazanım olduğunu vurguladı.

Türkiye'de şu anda yaklaşık 800 bin Suriyeli göçmenin bulunduğuna dikkati çeken Güvenç, şöyle devam etti:

"Savaş daha ne kadar devam edecek belli değil. 10 yıl sürdüğünü düşünürsek 7 yaşındaki bir çocuk tekrar Suriye'ye döndüğünde 17 yaşında olacak. Bu çocuğun bir meslek sahibi olmadığını ve eğitim almadığını düşünürsek, adeta bir nesli harcamış olacağımızı düşünüyoruz. Bu anlamda Türkiye'de Suriyelilere sağlanan mesleki kariyer fırsatı onların için 'altın bilezik' değerindedir. Bunun kıymeti iyi bilinmelidir."

-"Bugünler gelecekte büyük dostlukların temeli olacaktır"

Güvenç, barınma merkezlerinde açılan kurslarda Suriyelilere Türkçe de öğretildiğini belirterek, Suriyelilerin gittikleri yerlerde Türkiye'nin en büyük gönül elçileri olacağına inandığını vurguladı.

Güvenç, Suriyelilere tanınan imkanların önemine değinerek, şunları kaydetti:

"Gelecekte onlarla çok daha sıkı diyaloglar kuracağız. Bugün Suriye savaş içerisinde olabilir. Şunu unutmayalım yarın barış sağlandığında, oralara huzur geldiğinde, her açıdan büyük bir potansiyelimiz olacak. Onlar ticari ve siyasi olarak en büyük refikimiz olacak. Her alanda birlikte Ortadoğu'yu dizayn edeceğiz. Bu açıdan bugünler son derece önemlidir. Suriyeli gençlere, kadınlara sahip çıkmamız lazım. Bugünler gelecekte büyük dostlukların temeli olacaktır."

-Türkiye'ye minnetterlar-

Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından Kahramanmaraş'ta kurulan çadır kentte kalan Sena Mütesellem, çadırkente ilk yerleştiklerinde bir uğraşları olmadığı için çok sıkıldıklarını ancak bir süre sonra kendileri için açılan kurslarda hocaların da desteğiyle bir meslek edindiklerini, ülkelerine döndüklerinde öğrendiği mesleği devam ettireceğini söyledi.

Suriyeli Meryem Bitar ise, kendileri için açılan kurslar sayesinde hem bir meslek sahibi olduğunu hem de aile bütçesine katkı sağladıklarını belirterek, Türk halkına ve devlet yetkililerine teşekkür etti.