Şanlıurfa Akçakale'de dün sınırda 4 gazetecinin gözaltına alınması ile ilgili olarak Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş, “Akçakale cumhuriyet başsavcılığınca gözaltı talimatı verilmedi.” dedi. Baro Başkanı Hikmet Delebe ise “Savcının haberi olmayabilir. İç güvenlik paketi ile gözaltı yetkisi polise de verildi. Sınırdaki girişim, bir gözaltı faaliyetidir.” açıklamasında bulundu.

“Suriyeliler kimden kaçıyor?” şeklindeki soruya sinirlenerek 4 kişiyi gözaltına aldıran Şanlıurfa Valisi izzettin Küçük, konunun kamuoyuna yansıması üzerine iki yazılı açıklama yaparak suçlamaları reddetti. Gözaltına alınanlar arasında yer alan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Pınar Ögünç bugünkü köşesinde, “..Nihayetinde Yücel, Akbaş ve ben ilçe emniyete götürülmek üzere seçildik, bir odaya alındık.” diyerek gözaltına alındığını yineledi.

Ulusal basında da yankı bulan olayla ilgili bugün Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcısı Uğurhan Kuş da açıklama yaptı. Kuş, savcılığın bir gözaltı kararı olmadığını savunarak Vali Küçük’e destek verdi. Kuş, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verdi: "Bazı basın yayın organlarında Akçakale ilçesi Suriye sınırında 4 gazetecinin Şanlıurfa Valisi İzzettin Küçük’ün talimatı ile gözaltına alındıkları yönünde haberler çıkması üzerine yapılan araştırma neticesinde; Vali İzzettin Küçük’ün sınırdaki ziyaretinde gazeteci oldukları anlaşılan 4 kişinin tanınmadıkları gerekçesi ile emniyet güçlerince kimlik kontrollerinin yapıldığı, Akçakale Cumhuriyet Başsavcılığı'nca herhangi bir gözaltı talimatı vermediği hususunda kamuoyuna saygı ile duyurulur.”

Şanlıurfa Baro Başkanı Hikmet Delebe ise sınırdaki girişimin bir gözaltı olduğunu kaydederek İç Güvenlik Yasası ile gözaltı yetkisinin polise de verildiğini hatırlattı. Delebe, “İç Güvenlik Paketi ile gözaltı yetkisi polise de verildi. Cumhuriyet savcısının haberi olmayabilir. Bu gazeteciler emniyete götürülmüş. Tanık olarak değil, şüpheli sıfatı ile götürülmüşler. Bu bir gözaltı işlemidir.” açıklamasında bulundu.