Türkiye’de son dönemlerde ‘Facebook’ ve ‘Twitter’ gibi sosyal medya üzerinden paylaşılan Kur'an-ı Kerim ve Peygamberimize (sas) ait hadisi şerifler için savcılıklara suç duyurusu yapılması dikkat çekiyor. Bunun son örneği Eskişehir’de yaşandı. Göksel Kuyruk isimli vatandaş, facebook hesabında, ‘Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır’ ve ‘Hırsızlık büyük günahtır’ sözlerini paylaşan Avukat Turgay Balaban hakkında başbakan ve bakanlara hakaret ettiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulundu. Ancak dosyayı inceleyen savcı, Balaban’ın paylaştığı sözlerin Peygamberimize (sas) ait hadis-i şerif olduğunu, kimseye herhangi bir şekilde hedef gözetmediğini belirterek, hadisin suç olmadığını ve bu nedenle kovuşturmaya gerek olmadığına karar verdi.

Yaklaşık 6 ay önce meydana gelen olayda, Avukat Turgay Balaban, sosyal paylaşım sitesi facebook hesabında, ‘Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır’ ve ‘Hırsızlık büyük günahtır’ sözlerini takipçileriyle paylaştı. Tekirdağ’da yaşayan Ahmet Murat Karabulutlar adlı vatandaş da kendi hesabından Avukat Balaban’ın yazdığı bu sözleri paylaştı. Ancak Göksel Kuyruk isimli kişi Avukat Balaban’ın yazdığı, Karabulutlar’ın paylaştığı bu sözler üzerine savcılığa suç duyurusunda bulundu. Kuyruk, şikayetinde, Ahmet Karabulut’un internette bir bağlantı paylaştığını, bu bağlantıda Turgay Balaban’ın başbakana, bakanlara ve devlet büyüklerine hakaret ettiğini iddia ederek, iki şahsın da TCK’nın ilgili maddelerince cezalandırılmalarını istedi.

Dosyayı inceleyen savcı, Balaban’ın twetter hesabından paylaştığı, ‘Haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır’ ve ‘Hırsızlık büyük günahtır’ sözlerinin Peygamberimize (sas) ait hadis-i şerif olduğunu tespit etti. Bunun üzerine başbakana, bakanlara ve devlet büyüklerine hakaret iddiasıyla yapılan şikayetle ilgili kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Savcı, kararında şu ifadeleri kullandı:

“Yapılan incelemede, şüpheli Turgay Balaban’ın paylaşımının hadis-i şeriften ibaret olduğu, yorumunun da ortaya bir değerlendirme olduğu, kimseye her hangi bir şekilde hedef gözetmediği, dosyada bulunan tüm delillerin değerlendirilmesi sonucu anlaşılmıştır. Şüpheliler hakkında üzerlerine atılı suçtan, kamu adına kavuşturmaya yer olmadığına karar verilmiştir.”

Avukat Balaban, yazdıklarının oysa sadece hadis-i şerif olduğunu söyledi. Bu süreçte hadis-i şerifi bile bazı insanların suç olarak gördüğünü ve soluğu adliyelerde aldığını söylediğini aktaran Balaban, adaletin savcılık nezdinde yerini bulduğunu kaydetti. Balaban, “Referansını dini değerlerden alan bir partinin ak trolü facebooka hırsızlık ile alakalı yazdığım bir sözden dolayı beni başbakana ve devlet büyüklerine hakaret ettiğim gerekçesi ile savcılığa şikayet etmişti. Meğerse yazdığım o sözler bir hadis-i şerif. Oysa küçük bir araştırma yapsalar yazdıklarımın hadis olduğu görülecektir.” diye konuştu.