Türkiye’yi sarsan 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının başsavcıvekili Zekeriya Öz, soruşturma sürecinde bakanların asla takip edilmediğini söyledi. Öz, “Dinlemeye takılan bakanların soruşturmayı öğrenme ve engelleme gayretleri vardı. Bu durumda evrakı söz konusu kişilere göndermek doğru olur mu? Savcının, ciğeri kediye teslim etmesi mi isteniyor?” dedi.

Bugün gazetesi yazarı Nazlı Ilıcak’a konuşan 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmasının başsavcıvekili Zekeriya Öz, soruşturma süreciyle ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı. Röportajdan öne çıkan satır başları şöyle:

“Operasyondan hemen önce polisler bana gelip ‘hepimizi görevden alacaklar, emniyette son haftamız. Haftaya olmayabiliriz, dosyalar kapatılabilir’ dediler. Soruşturmada görev alan emniyet görevlilerinin değişmesi halinde bu soruşturmanın devam etmesi mümkün değildi. Eğer ‘biraz daha bekleyelim’ denilseydi operasyon asla yapılamayacak ve ülke kamuoyu da, dünya kamuoyu da eşi benzeri olmayan bu yolsuzlukları öğrenememiş olacaktı. Başsavcıvekili olarak ben, savcı olarak Celal Kara ve görevden alınan emniyet görevlileri cesaret göstermeseydi, bugün 17 Aralık’tan sonra başımıza gelenlerin hiçbirisi olmayacaktı. Ama boğazına kadar yolsuzluğa bulaşmış kişilerden ve yaptıklarından kimsenin haberi de olmayacaktı.”

‘BAKANLAR ASLA TAKİP EDİLMEDİ’

“17 Aralık soruşturmasında bakanlar hiçbir zaman takip edilmedi; hiçbir bakan hakkında dinleme kararı alınmadı. Zaten anayasa gereğince bakanlar hakkında doğrudan soruşturma yapılması mümkün de değil. Ancak hakkında dinleme kararı olan kişilerle bakanlar telefonda konuşunca onlar da tesadüfen dinlemeye takıldı.

‘ÖNÜNE YATARIM’ SÖZÜ DELİLDİR’

“Yani telefonu dinlenen Rıza Sarraf, Bakan Güler’i arayıp konuşunca, bakanın ‘önüne yatarım’ sözleri de hukuka uygun delil olarak dosyaya girdi. Dinlemeye takılan bakanların soruşturmayı öğrenme ve engelleme gayretleri vardı. Bu durumda, evrakı söz konusu kişilere göndermek doğru olur mu? Savcının, çiğleri kediye teslim etmesi mi isteniyor?”

“Bu dosya tamamen doğal bir şekilde adli yoldan başladı. MASAK’ın raporu ve MİT’in bilgilendirmesi zaten bunu böyle olduğunu gösteriyor”

HERKES HER ŞEYİ ÖĞRENDİ

“17 Aralık’ta operasyon iyi ki yapıldı; herkes her şeyi öğrendi. Bu arada kimin hukuk karşısında ve güç karşısında nasıl davrandığını da görmüş oldu.”

‘SARRAF’I ‘CARİ AÇIK KAPATMA KAHRAMANI’ YAPTILAR’

“…Gerçi 17 Aralık’tan sonra Sarraf birden bire ‘hayırsever bir iş adamı’ oluverdi ve ‘cari açık kapatma kahramanı’ muamelesi gördü havuz medyasından.”